Gå til indhold

Peter S.

En tolder er også en cand.merc. med stærke vejledningsbriller.

""

Min vej fra skolebænk til Toldstyrelsen 

Jeg er uddannet cand.merc. i økonomistyring fra Aalborg Universitet i 2014. Inden jeg kom til Toldstyrelsen, arbejdede jeg blandt andet som distriktschef i ALDI og som teamleder i Telenors kundeservice. 

Da jeg fik jobbet i Toldstyrelsen, var told et spritnyt felt for mig. Det var til gengæld ikke nyt for mig at tale med og hjælpe mennesker, så med en nysgerrighed efter at prøve noget helt nyt virkede et job i Vejledning som det helt rigtige for mig. Og hvad angår det toldfaglige, er jeg kommet ret godt efter det siden dengang i 2018. 

Derfor søgte jeg jobbet i Toldstyrelsen 

Det var jo netop i 2018, at Brexit begyndte at fylde meget, og det var faktisk det, der fik mine øjne op for Toldstyrelsen. Jeg tænkte, at det kunne være interessant at arbejde med told, fordi det har så stor betydning for import og eksport og derfor for den verden, som vi lever i. Samtidig vidste jeg, at EU-lovgivningen er relativt kompleks, så jeg ville blive fagligt udfordret. 
 
Jeg kan virkelig godt lide at tale med mennesker, og det motiverer mig helt vildt, når jeg kan hjælpe kunderne og give dem en god oplevelse. Og så tiltalte det mig, at jeg som toldvejleder ville komme til at stifte bekendtskab med alle afkroge af Toldstyrelsen. I Vejledning er vi nemlig helt afhængige af vores kolleger rundtomkring i styrelsen, når vi skal hjælpe borgere og virksomheder, og det samarbejde sætter jeg utroligt stor pris på. 

Hvis ikke jeg kender svaret på forhånd, finder jeg det 

Som vejleder er det min fornemste opgave at hjælpe og vejlede de borgere og virksomheder, som ringer til os med spørgsmål om told. 

Når jeg får en borger i røret, skal jeg typisk svare på spørgsmål om grænsehandel eller toldmæssige konsekvenser ved at shoppe på nettet i webbutikker i fx Kina og USA. 

Spørgsmålene fra virksomhederne er som regel noget mere komplekse at svare på. Vi får henvendelser fra alt lige fra nystartede eller mindre virksomheder, som aldrig har stiftet bekendtskab med told, til de meget erfarne virksomheder, som har ansat medarbejdere til at behandle told. Derudover får vi mange henvendelser fra speditører, som typisk ringer ind med meget komplicerede spørgsmål. 

Vi har med andre ord mange forskellige interessenter, som ringer med varierende spørgsmål om told, og det kræver en bred viden. Derfor er vi i Vejledning ikke delt ind efter bestemte fagområder. Alle skal have det samme stærke toldfaglige fundament at stå på, og så kan vi sparre med hinanden på kryds og tværs. Når det er sagt, har vi naturligvis hver vores yndlingsemner, som vi dykker ned i og bliver specialister i. Det betyder, at hvis jeg får en borger eller virksomhedsrepræsentant i røret, som spørger mig om noget, jeg bare ikke ved, er svaret sjældent længere væk end en kollega på Teams-chatten. 

Told er et område, der er i konstant udvikling 

Told er et felt, som hele tiden i bevægelse, derfor kræver det en dybdegående viden, men også at vi hele tiden følger med i nye love og regler. 

Et godt eksempel på det er Brexit. Da vi trådte ind i 2021, trådte Storbritannien ud af EU, med store konsekvenser for både danske borgere og danske virksomheder, og her halvandet år efter besvarer vi stadig mange opkald netop i relation til Brexit. 

Et andet godt eksempel er den frihandelsaftale, som EU og Japan indgik ved udgangen af 2018. Den handelsaftale betyder, at virksomhederne kan importere varer fra eller eksportere varer til Japan til nedsat eller ingen told. Mange virksomheder så en mulighed for at begynde at handle med Japan, og andre virksomheder, som allerede handlede med Japan, ville gerne gøre brug af frihandelsaftalen. Så hver gang der sker noget nyt på toldområdet, er det hele paletten af interessenter, som retter henvendelse til os med forskellige problemstillinger. 

Og det er altså det bedste ved at arbejde med vejledning: at have kontakt med mange borgere og virksomheder, som ringer med udfordringer eller spørgsmål, som skal løses her og nu. Og så er det motiverende med en afvekslende arbejdsdag, hvor jeg ikke altid kender min dag og mine opgaver, når jeg møder om morgenen. 

Tæt samarbejde med kolleger fra hele styrelsen 

Men vi kan – trods alt – ikke vide det hele internt i Vejledning, så derfor har vi et tæt samarbejde med andre enheder i Toldstyrelsen. For eksempel er vi i daglig kontakt med kollegerne i Godtgørelser, som behandler toldgodtgørelser. Typisk er virksomhederne i dialog med sagsbehandleren i Godtgørelser, men virksomhederne kan også finde på at ringe til os. Hvis der er tale om generelle spørgsmål, hjælper vi så godt, vi kan, men hvis det handler om en konkret sag, sender vi dem videre til Godtgørelser. 

Meget mere end telefonpassere 

En del af min arbejdstid går med at svare på opkald, men det fylder bestemt ikke hele arbejdsugen ud. I Vejledning holder vi nemlig også fysiske møder med virksomheder. Her er der typisk tale om nogle mere komplekse problemstillinger, og så giver det bare rigtig god mening at mødes ansigt til ansigt og kigge på papirerne sammen. 

Det er også i Vejledning, at Toldstyrelsens webinarer har hjemme. Vi tilbyder flere gange årligt virksomheder at deltage på vores webinarer, hvor vi enten fortæller generelt om told eller går mere i dybden med et toldfagligt emne. 

Jeg sidder også af og til med næsen dybt begravet i lovtekster og forklaringer på begreber og termer, så jeg altid er knivskarp og på forkant, når jeg skal svare på en henvendelse fra en borger eller en virksomhed. 

Og så benytter jeg mig af, at der sidder så mange fagligheder samlet under samme tag her i huset, til at gå på besøg hos de andre enheder og byde mig selv på en kop kaffe. Her i Vejledning er vi som sagt helt afhænge af alle de kloge hoveder, der sidder på vores kolleger rundtom i hele organisationen, så derfor opsøger jeg al den viden, jeg kan suge til mig fra dem.