Gå til indhold

Trong

En tolder er også en rejselysten analytiker.

""

Min vej fra skolebænk til Toldstyrelsen 

Jeg er uddannet cand.merc. i udenrigshandel fra Handelshøjskolen (Aarhus BSS) i Aarhus i 1996. Efterfølgende har jeg suppleret med en HD i regnskab i 2003 og en projektlederuddannelse i 2009.

Mens jeg studerede, havde jeg et ophold som handelstrainee på Det danske Generalkonsulat i Vietnam, og da jeg var færdig med min uddannelse, blev jeg ansat som eksportassistent i en virksomhed i Thailand. Da jeg atter vendte snuden mod Danmark, holdt jeg – bogstaveligt talt – fast i den røde tråd til Østen med en ansættelse som projektkoordinator i en tekstilvirksomhed i Herning, hvor mit specifikke fokus var på Vietnam.

Jeg søgte og fik mit første job i det daværende SKAT i 2001, hvor jeg sad med kontrol af landbrugsvarer til eksport. Siden har jeg arbejdet med AEO-bevilling (bevilling som autoriseret økonomisk operatør), som giver virksomhederne en række fordele i forbindelse med import fra tredjelande, altså lande uden for EU. Jeg har også været tovholder på forskellige projekter om kortlægning af regelefterlevelse på toldområdet og tarifering og haft en afstikker til Antisvindel i Skattestyrelsen, hvor jeg havde forskellige analyseopgaver. 

Derfor søgte jeg jobbet i Toldstyrelsen 

Med en baggrund inden for eksport og import søgte jeg i sin tid til det daværende SKAT, fordi jeg kunne se mange udviklingsmuligheder for mig i en stor offentlig organisation. 

I min første stilling sad jeg med kontrol af landbrugsvarer til eksport, og i dag arbejder jeg med finansiel efterkontrol og analyse. 

Mit arbejde er at finde hårene i suppen 

Som specialkonsulent i enheden Finansiel Efterkontrol og Analyse er jeg primært beskæftiget med efterkontrol, som tager udgangspunkt i import af varer fra lande uden for EU. En virksomhed kan blive udtaget til kontrol af flere årsager, og det er min opgave at gennemgå de fremsendte fortoldningsbilag og sammenholde dem med de data, som vi har i vores systemer, og anden relevant lovgivning. Jeg gennemfører blandt andet kontrol af, om virksomhederne og speditørerne angiver den korrekte told i Skatteforvaltningens toldsystem.

I Finansiel Efterkontrol og Analyse har vi tre hovedopgaver: risikobaseret dokumentkontrol, finansiel toldanalyse og efterkontrol. Her kontrollerer vi fortoldningsdokumenterne, inden varerne bliver frigivet, indsamler og analyserer data for derefter at udvælge relevante kontrolemner, primært til efterkontrollen, og endelig udarbejder vi supplerende risikoprofiler til den fysiske varekontrol. 

Vi dykker helt ned i detaljerne 

I den risikobaserede dokumentkontrol og efterkontrollen holder vi primært øje med de to såkaldte beskatningselementer toldværdi og oprindelse – herunder præference og tarifering. Toldværdien består blandt andet af varens pris og fragtomkostningerne, og jo lavere toldværdi, jo mindre told skal virksomheden betale. En forkert toldværdi kan skyldes, at importøren ikke er opmærksom på, hvad der indgår i toldværdien, og så hjælper vi med at få rettet op på det. 

Varens oprindelse kan for nogle varegrupper have betydning for, hvor meget told varen bliver pålagt. For eksempel har vi sager, hvor import af cykler fra Kina er angivet med et andet oprindelsesland, da cykelimporten fra Kina, ud over en almindelig told på 14 %, også er belagt med en straftold (antidumpingtold) på 48,5 %.

Præference er den omvendte situation af antidumpingtold, idet EU har indgået en række særaftaler med visse tredjelande, der gør, at tolden enten er nedsat eller er på 0 %, så her åbner man et marked for nogle bestemte varer fra bestemte lande. For at en virksomhed kan benytte den lavere toldsats, kræver det, at varen er forsynet med et certifikat, som dokumenterer varens oprindelsesland. Men certifikater kan være forfalskede, så når vi laver efterkontrol på præference, er vi meget opmærksomme på at sikre, at vi har dokumentation for, at certifikatet er gyldigt. I modsat fald er der tale om svindel, og det slår vi hårdt ned på.

Det sidste beskatningselement er tarifering. Tarifering vedrører den specifikke varekode, som en vare fortoldes efter. Der findes omkring 14.000 varekoder, og det er med at holde tungen lige i munden, når man skal finde den rigtige for et specifikt produkt. Derfor kontrollerer vi, om virksomhederne har tastet korrekt ind i systemet, da varekoden er afgørende for, hvor meget told de skal betale. Tarifering er et yderst kompliceret fagområde, så vi har et meget tæt samarbejde med de kolleger i styrelsen, som har tarifering som fagområde.

Vi arbejder tæt sammen med kolleger i hele styrelsen 

Vi arbejder også tæt med kollegerne i henholdsvis Døgntjeneste og Analyse. Her overvåger de blandt andet toldsystemerne, og de hjælper os med at oprette forskellige risikoprofiler i systemerne på baggrund af specifikke risikovurderinger, som analyseenheden her i enheden har foretaget. 

Derudover samarbejder vi også med kolleger, der arbejder med fysisk varekontrol, vejledning og bevillinger. Faktisk er vi gensidigt afhængige af de fleste enheder i Toldstyrelsen, og det net af viden og kompetencer er fuldstændigt uvurderligt for succesfuld opgaveløsning. 

Gode kolleger, vigtigt arbejde 

Toldstyrelsen er en spændende arbejdsplads med mange forskellige typer af arbejdsopgaver. Det mest motiverende er, at vi hele tiden lærer noget nyt, fordi told er et felt i konstant udvikling.

Men enhed er en forholdsvis stor enhed med ca. 25 medarbejdere, og jeg er virkelig glad for mine kolleger. Fagligt bruger vi hinanden til at sparre med om stort og småt, og så har vi det skægt, når vi går på arbejde. Og også uden for normal arbejdstid til sociale arrangementer, hvilket der plejer at være rigtig god opbakning til. Det er alt sammen med til at styrke følelsen af samhørighed, og jeg tror ikke, man bare skal tage for givet, at der er sådan en god dynamik i en kollegagruppe.

Og så er jeg bare stolt af det arbejde, vi hver dag udfører med at sikre gode konkurrencevilkår for danske importører. Hvis man ikke overholder EU-reglerne på toldområdet, bliver man kontrolleret og sanktioneret, og vores arbejde giver en retssikkerhedsfølelse og en tryghed for, at der bliver taget hånd om fejl og snyd.