It-systemer i udbud

En række af de it-systemer, som Danmark selv skal udvikle, skal i udbud. I løbet af opgavens varighed vil især de to udbudsformer "udbud med forhandling" og "miniudbud" blive brugt. 

Opgaverne sende i udbud løbende fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

Udbud med forhandling

Udbud med forhandling er en fleksibel udbudsform, der giver kunden mulighed at forhandle eller drøfte indholdet af tilbuddet undervejs. Det sker på baggrund af det indledende tilbud, der er givet. Formålet er at forbedre indholdet af tilbuddet, så tilbuddet bliver tilpasset kundens behov. 

Særligt ved komplekse anskaffelser er det en fordel at kunne drøfte og forhandle indholdet, for det øger muligheden for at få en løsning, der er fuldstændig tilpasset kundens behov, og det giver som regel det bedste resultat. 

Miniudbud under eksisterende rammeaftale

En rammeaftale vil typisk være en rammeaftale, som er etableret i Skatteforvaltningen eller en SKI-rammeaftale (Statens og Kommunernes Indkøbsservice). Her prækvalificeres et antal leverandører og de generelle vilkår kendes. 

I mini-udbuddet beskrives den konkrete opgave, der ønske løst, og leverandørerne giver et bud på opgaven. Mini-udbud betegnes ofte som "fornyet konkurrence" eller "genåbning af konkurrencen."

Udbudsfaser for "udbud med forhandling"

Modellen viser faserne for et udbud med forhandling. Udbuddet for DMS (Declaration Management System), som er det første store it-system, der er gået i udbud, gennemløber disse faser. 

EUTK Procesgrafik Udbud

Udbuddet for DMS Import er i gang

Det første udbud på et at de store it-systemer, DMS (Declaration Management System) og Import blev offentliggjort 30. september 2019, og udbuddet er nu i den fase, hvor leverandører prækvalificeres. 

Udbuddet omfatter et it-system, der skal håndtere toldangivelser og import af varer til Danmark. Det indeholder også krav til at håndtere et nyt momsdirektiv, som går ud på, at der skal betales moms på alle varer. 

Udbuddet forventes at være afsluttet i løbet af første halvår 2020.

Ikke alle nye systemer kommer i udbud

Udbuddet er det første i en række af udbud på it-systemer, som Danmark skal udskifte for at leve op til kravene i EUTK. Ikke alle nye systemer kommer i udbud. Nogle it-systemer udvikles i EU-regi og tilpasses danske forhold.

Strømstik Blå På Hvid