Gå til sidens indhold

Black Friday: Mere end 4 ud af 10 danskere har ikke styr på told- og momsreglerne på nettet

Trods stigende nethandel kender knap halvdelen af danskerne ikke til told- og momsreglerne, viser ny undersøgelse. Toldstyrelsen øger derfor informationen om reglerne.

Danskerne bruger mange penge på nethandel. I 2017 blev der ifølge Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) handlet for i alt 115 mia. kr., og i 2018 tegner beløbet til at blive endnu større. Alligevel kniber det med kendskabet til told- og momsreglerne på nettet. Næsten halvdelen af danske forbrugere (44 pct.) har ikke styr på told- og momsreglerne, mens hver femte slet ikke kender dem. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Toldstyrelsen har fået lavet.

Derfor lancerer Toldstyrelsen en ny informationsindsats, der skal informere danskerne om reglerne, bl.a. i form af en toldberegner, der gør det lettere at se, om der lægges told og moms på en vare købt på nettet.

Ifølge underdirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz, skaber den manglende viden hos danskerne risiko for, at de bliver frustrerede, når deres varer mod forventning bliver pålagt told og moms.

- Det er smadderærgerligt at stå med en ekstraregning på en vare, når man lige troede, man havde gjort et kup. De gode tilbud på nettet kan vise sig at blive en dyr fornøjelse, når der kommer told, moms og gebyrer oven i prisen. Det er derfor, at det er så vigtigt, at vi får fortalt om reglerne på området, siger Preben Buchholtz.

Kender ikke beløbene

I undersøgelsen er det næsten hver tredje dansker, der ikke kender beløbsgrænsen for, hvornår der skal betales told og moms. At toldsatserne kan afhænge af varetype er den regel, som flest danskere kender til, mens 44 pct. af respondenterne ikke har styr på, fra hvilke lande en vare kan pålægges told og moms.

Varer, der krydser EU's grænse på vej til borgerens postkasse, pålægges 25 pct. moms, hvis købsprisen er over 80 kr. Varer, der koster over 1.150 kr., pålægges også told, og tolden er ikke lige til at beregne på samme måde som momsen, forklarer Preben Buchholtz:

- Køber du f.eks. et par sko, beregnes tolden ikke kun ud fra skoenes pris, men også fragten. Samtidig er der varer, hvor der altid er told på som fx spiritus, parfume og tobak. Derudover vil transportøren kræve et gebyr for håndteringen af moms- og toldbehandlingen. Hos PostNord fx er gebyret 160 kr. Det er derfor vigtigt, at vi får gjort informationen om reglerne tilgængelig, siger han.

Lavt kendskab blandt ældre

Blandt aldersgrupperne er det særligt folk over 66 år, hvor det kniber med kendskabet til reglerne. Det lave kendskab blandt de ældre segmenter skal holdes op imod, at de ældre handler mindre på nettet sammenlignet med de øvrige aldersgrupper.

- Vi vil rigtig gerne hjælpe borgerne til at forstå reglerne, når de handler på nettet, og vi har som myndighed et ansvar for at oplyse om reglerne. Det gør vi blandt andet med den nye informationskampagne, siger Preben Buchholtz Hansen.

Tre ud af fire danskere, der har handlet på nettet, har efter egen vurdering handlet med en udenlandsk webshop, hvor man kan risikere at betale told og moms. Den sidste fjerdedel handler ikke på udenlandske netbutikker bl.a. grundet manglende kendskab til told- og momsregler.

Toldstyrelsen har lavet en beregner, der kan hjælpe med at opgøre den told og moms, som skal betales. Så kan man, allerede inden man bestiller varen, se, hvor meget told om moms der lægges på varen.

Besøg kampagnesiden på tjektolden.dk

Yderligere kontakt:

Jesper Moll, pressechef i Toldstyrelsen +45 72 37 50 98, jesper.moll@toldst.dk

Hold øje med told og moms

  • hvis din vare bliver sendt fra et land uden for EU
  • hvis din vare tilhører en bestemt produktkategori
  • hvis du køber for mere end 1.150 kr. (told)
  • hvis du køber for mere end 80 kr. (moms)
  • Find flere gode råd på tjektolden.dk

Sådan er reglerne, når du handler uden for EU

Moms: Du skal betale dansk moms, hvis du køber varer for mere end 80 kr. før fragt. Momsen beregnes af både varens pris, fragten og tolden. Du skal altid betale moms af spiritus, vin, øl, tobaksvarer (f.eks. cigaretter), parfume og eau de toilette, uanset hvor meget du køber. 

Told: Du skal betale told, hvis du køber varer for mere end 1.150 kr. før fragt. Tolden beregnes af både varens pris og fragten. Du skal altid betale told af spiritus, vin, øl, tobaksvarer (fx cigaretter), parfume og eau de toilette, uanset hvor meget du køber.

Særlige afgifter (punktafgifter): Du skal betale særlige afgifter af blandt andet spiritus, vin, øl, tobaksvarer (fx cigaretter), slik, dæk, engangsservice og mineralolier.

Gebyr: Transportøren vil ofte opkræve gebyr i forbindelse med toldbehandlingen. Toldstyrelsen har ikke noget med dette gebyr at gøre.

Om undersøgelsen

Kommunikationsbureauet Operate har lavet undersøgelsen.

  • 1.512 respondenter
  • Ligelig fordeling mellem mænd og kvinder
  • 30 pct. mellem 16-34 år, 26 pct. mellem 35-49 år og 44 pct. mellem 50-75 år
  • Jævn geografisk fordeling mellem øst og vest
  • 95 pct. har handlet varer via internettet

Om Toldstyrelsen

Sammen med de andre styrelser under Skatteministeriet sikrer Toldstyrelsen fundamentet for finansieringen af den offentlige sektor i Danmark. Vi er bemandet med 700 medarbejdere og har hovedkontor i Tranbjerg ved Aarhus, kontor i Køge og 20 andre toldekspeditionssteder og toldkontroller over hele Danmark.