Gå til sidens indhold

Få styr på toldreglerne inden rejsen

Find svarene på, hvor meget spiritus og tobak du må medbringe, om der er told på uret fra New York, eller om du må tage slangeskindssko med hjem fra Australien.

Der er mange regler, du skal huske på, når du shopper på din rejse i udlandet. Og vil du undgå en ubehagelig regning, når du ankommer til de danske toldgrænser, så læs mere i det følgende og tjek grafikken.

Rejser du inden for EU eller uden for EU?

Først og fremmest har det betydning, om du holder ferie i et EU-land eller i et land uden for EU. Er feriemålet et EU-land, er reglerne mere enkle. Du må nemlig frit medbringe varer, så længe de er til eget brug. Eget brug betyder, at det kun er til dig, familiemedlemmer og gæster i dit hjem. Men der er undtagelser, nemlig for tobak og spiritus (Se grafikken nedenfor). Og så er der nogle typer medicin, hvor du skal have en særlig tilladelse i form af et pillepas. Se mere på borger.dk om at rejse med medicin.

Går ferien til et land uden for EU, er lovgivningen en anden. Fra lande uden for EU kan du afgiftsfrit tage varer med til en værdi af 3.250 kr., hvis du kommer med fly eller færge. Skal du passere grænsen i bil, er loftet på 2.250 kr.
Det er den samlede sum af dine varer, der tæller. Så har du købt et nyt ur i New York til 3.000 kr., så er der ikke meget tilbage at shoppe for.

I tolden bliver du bedt om at vise kvitteringer for dine køb. Så husk at gemme kvitteringerne, så du kan dokumentere, hvad du har betalt.

For tobak og spiritus gælder der også særlige regler, når du ankommer fra et land, der ikke er en del af EU. Som du kan se i grafikken, må du have betydeligt mindre med hjem i kufferten.

Toldregler når du rejser inden for uden for EU


Undgå kopivarer

Noget du bør være særligt opmærksom på, når du rejser i udlandet, er de lidt for gode tilbud på mærkevarer, især hvad angår elektronik, ure og tøj. Vær altid kritisk - og klar over, at det er ulovligt at tage kopivarer med ind i Danmark. Derudover kan kopivarer også være farlige for dit helbred. I dag kan du også købe legetøj, kosmetik, parfume og lægemidler, uden den samme kontrol med produktionen, som der er på mærkevarer.

Preben Buchholtz Hansen, underdirektør for kontrolprocesser i Toldstyrelsen, advarer mod kopivarer:

– Udover at det ikke er lovligt, kan du risikere at sætte dit og andres helbred på spil ved at købe kopivarer. Så skal jeg give et godt råd, må det være, at virker tilbuddet for godt til at være sandt, så er det nok for godt til at være sandt.

Særlige toldregler om fødevarer, dyr og planter

Udover de almindelige toldregler er der samtidig bestemte varer, hvor du skal tænke dig ekstra godt om, før du vælger at tage dem med hjem. Det gælder fødevarer, dyr og planter.

Fødevarer til eget brug må du normalt gerne have med fra EU-lande. Men uden for EU går den ikke. Find alle reglerne for indførsel af fødevarer fra udlandet på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Truede dyrearter og planter (CITES)

Du kan indføre planter fra andre EU-lande, hvis planterne er til eget brug. Men tjek altid reglerne. Der er en lang række planter, som kræver særlig tilladelse. Plantesouvenirs fra lande uden for EU er næsten altid problematisk. Du risikerer i værste fald at indføre insekter og plantesygdomme, der kan være skadelige for vores natur.

Der er planter, som er omfattet af Washingtonkonventionen (CITES), som betyder, at planterne er truet af udryddelse og derfor er det ulovligt at tage dem op ved roden. Er du i tvivl, så kan du læse mere om reglerne på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Også souvenirs, der kan stamme fra truede dyrearter, er ulovlige at tage med hjem (CITES). Bliver du stoppet i tolden med f.eks. et par sko i slangeskind eller en pels fra et kattedyr, så bliver varen konfiskeret, og sagen overdraget til den pågældende myndighed, som har ansvaret.

Mere end 30.000 dyr og planter er omfattet af internationale regler, der skal kontrollere handlen med dem. Godt 1000 er så stærkt truede, at al handel er forbudt. For de øvrige dyr og planter skal du have en særlig tilladelse til ind- og udførsel. Reglerne fremgår af Washingtonkonventionen (CITES). Er du i tvivl om hvilke dyr, der er truede, så kan du læse mere på Naturstyrelsens hjemmeside.

Rød eller grøn kanal i tolden

Når du ankommer til Danmark med eksempelvis et fly, vil du stå overfor et valg mellem en rød og en grøn kanal. Hvis du har tobak og spiritus med til eget brug inden for de mængder, du kan se i grafikken, skal du gå gennem den grønne kanal.

Har du købt varer og souvenirs, og bliver du i tvivl om, hvad der evt. skal påregnes af told og afgifter, så husk at henvende dig i tolden ved ankomsten til Danmark, og følg den røde kanal for fortoldning og kontrol af varer.

Se også mere på skat.dk/rejs.