Gå til sidens indhold

International Customs Day: Toldstyrelsen markerer international tolddag

World Customs Organization, WCO, står bag den internationale tolddag. Som medlemsland i WCO bidrager vi til det internationale samarbejde om toldopgaven. Toldstyrelsen fejrer dagen på toldekspeditionerne rundtom i landet med faste traditioner, der knytter sig til International Customs Day.

World Customs Organization, WCO, er en international organisation, der administrerer og gennemfører et verdensomspændende internationalt toldsamarbejde. Organisationen blev stiftet i 1953 under navnet Customs Co-operation Council (CCC), men ændrede i 1994 navn til WCO for at understrege, at der er tale om en verdensomspændende organisation.

Charlotte Møller, direktør i Toldstyrelsen, fortæller:

– Samarbejdet i WCO handler om, hvordan vi sikrer os, at toldadministrationen fungerer på verdensplan. Toldopgaven er internationalt og rigtig vigtigt i forhold til udenrigs- og handelspolitik. Det er vigtigt, at Toldstyrelsen bidrager til det internationale samarbejde. Danmark har stor toldviden og gode metoder, og det bringer vi i spil internationalt.

Som medlemsland i WCO opnår man retten til at deltage i møder i forskellige komitéer. Dermed har man mulighed for at påvirke de beslutninger, der bliver truffet. WCO administrerer en række konventioner, der også danner grundlaget for udarbejdelsen af selve toldlovgivningen, som dikteres af EU.

Hvad er International Customs Day?

International Customs Day den 26. januar er en tilbagevendende begivenhed, som WCO har besluttet at markere for at sætte fokus på toldorganisationerne og toldopgaverne. Det gælder internationalt, at toldorganisationerne hvert år på International Customs Day uddeler fortjeneste-certifikater til medarbejdere, som har bidraget særligt på et område.

Toldstyrelsen fejrer dagen på lokationerne og toldekspeditionerne rundtom i landet med morgenmad og fortjeneste-certifikater.

Om fortjeneste-certifikaterne

Hvert år fastlægger WCO et tema for fortjeneste-certifikaterne. Årets temaer er hurtig og problemfri bevægelse over grænser for varer, mennesker og transportmidler med sloganet 'SMART'. 'SMART' står for Secure, Measurable, Automated, Risk Management-based and Technology-driven.

  • Secure: forstærkning af supply chain-sikkerhed og effektivitet baseret på gensidig tillid og transparens i tolden
  • Measurable: måling af toldens reelle evne til at facilitere handel og kontrollere grænser samt evaluering af organisationens overordnede præstation
  • Automated: styrkelse af automatiserede løsninger i tolden samt fokus på data, sikkerhed og beskyttelse af personfølsomme oplysninger
  • Risk Management-based: fokus på efterretnings- og databaseret risikostyring i toldens beslutningsproces samt ved fokuserede aktioner
  • Technology-driven: udforskning af anvendelsesmuligheder af flere digitale løsninger i tolden

Om World Customs Organization, WCO

Grundlagt: 1952
Hovedsæde: Bruxelles
Antal medlemslande: 182
Generaldirektør: Kunio Mikuriya, Japan
Hjemmeside: www.wcoomd.org