Gå til indhold

Alternative regler til PEM-konventionen forventes at træde i kraft 1. september 2021

EU har indgået en aftale om indførelse af alternative regler til PEM-konventionen, som forventes at træde i kraft 1. september 2021. Aftalen om de alternative regler vil gælde parallelt med den nuværende PEM-konvention.

PEM-konventionen betyder, at danske virksomheder kan opnå toldfrihed eller nedsat told, når de importerer varer fra virksomheder i PEM-zonen, og at virksomheder i PEM-zonen kan opnå toldfrihed eller nedsat told, når de importerer varer fra EU. For at opnå toldfordelene skal varerne opfylde betingelserne i PEM-konventionen.

De alternative regler til PEM-konventionen

Når de alternative regler, også kaldet overgangsreglerne, forventes at træde i kraft 1. september 2021, vil den nuværende PEM-konvention gælde parallelt med de alternative regler, men de skal anvendes hver for sig. Det vil være op til den enkelte virksomhed at beslutte, hvilket regelsæt de vil anvende, alt efter hvilken aftale der giver den største fordel for virksomheden.

Du kan se et udkast til de alternative regler under de enkelte lande på EU-Kommissionens hjemmeside. Hvis din virksomhed vælger at anvende de nuværende regler for PEM-konventionen, forbliver proceduren for bl.a. udstedelse af oprindelsesbeviser uændret.

De alternative regler vil gælde parallelt med den nuværende PEM-konvention, indtil den reviderede PEM-konvention træder i kraft. Det vides endnu ikke, hvornår den reviderede PEM-konvention træder i kraft.

Hvis du eksporterer varer under de alternative regler

Hvis du eksporterer varer til et land i PEM-zonen og anvender de alternative regler, skal du have udstedt et EUR.1-certifikat, hvis du har forsendelser af varer til en værdi over 6.000 euro. På EUR.1-certifikatet skal du anføre ”Transitional rules” i boks 7.

Hvis du er godkendt eksportør, skal du ikke have udstedt et EUR.1-certifikat, men i stedet udstede en oprindelseserklæring på et handelsdokument, fx en faktura, hvor det vil fremgå, at det er i henhold til overgangsreglerne for oprindelse. Du kan se et eksempel på oprindelseserklæringen på side 174 i udkastet til bilaget for Rådets afgørelse fra Norge (Annex III).

For alle eksportører gælder det, at hvis du har en forsendelse på under 6.000 euro, skal du ligeledes udstede en oprindelseserklæring med en henvisning til overgangsreglerne, som det er beskrevet ovenfor.

Hvis du ikke allerede er godkendt eksportør, kan du søge om at blive det på skat.dk.

Hvis du importerer varer under de alternative regler

Hvis du importerer varer fra et land i PEM-zonen, skal du undersøge, hvilket regelsæt du har importeret varerne under. For eksportører i PEM-zonen, der ønsker at eksportere varer under de alternative regler til EU, gælder nøjagtig de samme regler som for eksportører i EU.

Det vil sige, at virksomheder i PEM-zonen, der ønsker at eksportere varer under de alternative regler til EU, skal udstede et EUR.1-certifikat for forsendelser over 6.000 euro og anføre ”Transitional rules” på EUR.1-certifikatet i boks 7.

Hvis eksportøren er godkendt eksportør, skal virksomheden udstede en oprindelseserklæring på et handelsdokument, fx en faktura, med en henvisning til overgangsreglerne for oprindelse. Du kan se et eksempel på oprindelseserklæringen på side 174 i udkastet til bilaget for Rådets afgørelse for Norge (Annex III).

Hvis forsendelsen er under 6.000 euro, skal alle eksportører ligeledes udstede en oprindelseserklæring med en henvisning til overgangsreglerne for oprindelse.

Mere information, inden de alternative regler træder i kraft

EU-Kommissionen forventer at udsende en guidance til de alternative regler senest 1. september, og i den forbindelse vil Toldstyrelsen følge op med nærmere information til virksomhederne.

Har du spørgsmål?

Kontakt Toldstyrelsen på telefon 72 22 12 12.