Gå til indhold

Invitation til teknisk orienteringsmøde for virksomheder om anden release af ICS2

Toldstyrelsen og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen inviterer til teknisk orienteringsmøde for danske virksomheder om anden release af det fælleseuropæiske importkontrolsystem ICS2 (Import Control System). 1. marts 2023 går anden release af ICS2 (ICS2 R2) i drift, og forberedelserne er i fuld gang. Derfor ønsker vi at komme i dialog med alle de virksomheder, som releasen er relevant for.

Hvor der i første release af ICS2 indføres nye ENS-deklarationer og risikoanalyser for post- og kurérforsendelser, der transporteres med fly fra et land uden for EU og ind i EU, tilføjes der i anden release, ICS2 R2, ENS-deklarationer og fuld risikoanalyse for al luftfragt.

Tilslutning til ICS2 R2 kan være afgørende for den enkelte virksomheds forretning.

Hvorfor indkalder vi til et orienteringsmøde?

Vi indkalder til mødet for at give en teknisk viden om funktionalitet og testforløb ved R2, da jeres tilslutning til ICS2 R2 kræver forberedelse fra virksomhedens side, med hensyn til både udvikling af it-funktionalitet og ikke mindst gennemførelse af tests op mod EU’s fælles systemer og mod det nationale ankomstsystem. Det kan betyde, at den enkelte virksomhed skal udvikle sin software og sætte budget, bemanding og tid af.

EU-Kommissionen anmoder alle relevante virksomheder om at oplyse, hvornår de er klar til at deltage (go-live), samt hvornår man ønsker at teste mod EU-systemerne. EU-Kommissionen skal koordinere flere tusinde økonomiske operatørers tests til ICS2 R2 og ønsker derfor at få klarlagt, hvilke virksomheder der skal deltage, og hvornår de ønsker at teste.

Det er Toldstyrelsens og Udviklings- og Forenklingsstyrelsens ansvar at indmelde virksomhedernes ønsker om testvinduer til EU samt forventet go-live-dato for hver enkelt virksomhed. Virksomhedernes indmeldelse skal derfor være os i hænde senest 1.11.2021, for at testforløbet kan planlægges og realiseres inden go-live.

Målgruppen for mødet

Mødet er udelukkende relevant for postvæsen, ekspres- og øvrige kurérer samt luftfragtselskaber, speditører og logistikvirksomheder, som benytter eller vil benytte dansk EORI-nummer til indsendelse af ENS-deklarationer. Derudover er mødet relevant for virksomheder, der indsender ankomstdeklarationer eller ankomstmeddelelser for flyforsendelser til det nationale ankomstsystem, Manifest.

Det vil være relevant at deltage med såvel forretningsmæssig beslutningstager som tekniker og softwareleverandør for at få det bedst mulige udbytte. Vi forventer, at virksomheder og softwareleverandører før mødet er afklaret med, om ICS2 R2 er relevant for netop dem. Tjek, om ICS2 R2 er relevant for din virksomhed, på EU-Kommissionens hjemmeside.

Tid og sted

Mødet bliver holdt virtuelt torsdag den 9. september 2021 kl. 9-11 på Microsoft Teams.

Tilmeld dig mødet

Forberedelse til mødet

Som forberedelse til mødet beder vi jer om at gennemgå materialet via linket herunder og at overveje, hvordan det påvirker jeres virksomhed.

Deltagere er også velkomne til at udfylde nedenstående spørgeskema før mødet. Det er helt frivilligt, men jo flere der svarer, jo bedre kan vi tilpasse indholdet på mødet.

Forberedelse

Spørgeskema

Det får du med fra mødet

På mødet vil vi komme ind på:

  • indholdet af anden release af ICS2 (ICS2 R2)
  • hvad testforløb og tilslutning indebærer
  • hvilke informationer vi har brug for fra virksomhederne
  • muligheden for at booke 1:1-møder til mere dybdegående spørgsmål.

Der er desuden sat tid af til spørgsmål og dialog.

Vi inviterer bredt

Til mødet inviterer vi bredt via Toldstyrelsens nyhedsbrev, pressen og de brancheorganisationer, som er repræsenteret i Toldkontaktudvalget. Det gør vi for at være sikre på, at alle relevante virksomheder får mulighed for at deltage.

Vi udvikler nye toldsystemer

Mødet indgår i Toldstyrelsens og Udviklings- og Forenklingsstyrelsens arbejde om sammen at udskifte hovedparten af de danske it-systemer for toldområdet frem mod udgangen af 2025. Importkontrolsystemet implementeres i tre releases frem til marts 2024. Det er EU-Kommissionen, der har den samlede projektledelse for ICS2, da det er et fælles EU-projekt, der implementeres i alle medlemslande samtidig.