Gå til indhold

Opdatering: dokumentation ved import af jern- og stålprodukter, som er forarbejdet i et ikke-EU-land

Fra 30. september 2023 skal importører dokumentere, at jern- og stålprodukter fra ikke-EU-lande ikke indeholder jern og stål af russisk oprindelse. EU har nu givet eksempler på, hvilke dokumenter der kan bevise oprindelsen.

EU har fra 30. september 2023 forbudt import eller køb fra ikke-EU-lande af en række jern- og stålprodukter, som indeholder materialer af jern og stål med oprindelse i Rusland. I forbindelse med forbuddet skal virksomheder, der importerer de omfattede produkter fra ikke-EU-lande, dokumentere, at produkterne ikke indeholder jern og stål med russisk oprindelse. Forbuddet gælder for varer, der er produceret efter 23. juni 2023. 

Læs mere i en tidligere nyhed, hvor du også kan se, hvornår forbuddet træder i kraft for de enkelte produkttyper.

Hvad kan dokumentere oprindelsen?

EU har ikke fastlagt specifikke krav om dokumentationsform, men det er importørens ansvar at fremvise tilstrækkelig dokumentation. Ifølge EU kan følgende dokumenter være med til at bevise varernes oprindelse og indhold: 

  • Mill test certificate (MTC) 
  • Faktura 
  • Produktbeskrivelser 
  • Leverandørerklæringer. 

Vær opmærksom på, at listen ikke er udtømmende, og at de nævnte dokumenter ikke nødvendigvis kan opfylde dokumentationskravet alene. 

I importangivelsen skal certifikatkoden ”Y824” angives i rubrik 44.2 for at indikere, at de relevante dokumenter er tilgængelige. 

Hvad sker der, hvis dokumentationen mangler?

Hvis importøren ikke kan fremvise tilstrækkelig dokumentation, vil importen blive afvist, og den videre behandling af varerne væk fra Danmark vil være importørens ansvar. 

Det er ikke tilladt at placere varerne på oplag, før dokumentationskravet er opfyldt. Det fremgår af EU-Kommissionens FAQ, kapitel D, pkt. 5. 

Du kan læse mere om øvrige sanktioner over for Rusland i tidligerenyheder (vælg kategorien Rusland).

Har du spørgsmål? 

Kontakt Toldstyrelsen på telefon 72 22 12 02.