Gå til indhold

Reglerne for at rejse med kontanter og andre likvide midler ændres

Hvis du rejser med kontanter eller andre likvide midler, der svarer til en samlet værdi af 10.000 euro eller mere, skal du være opmærksom på ændrede regler fra 3. juni 2021.

3. juni i år træder en ny pengeforordning i kraft i EU, og der vil samtidig komme nye, tilpassede regler i toldloven. Det sker bl.a. som led i bekæmpelsen af hvidvask af penge og finansiering af terror. De nye regler vil have betydning, når borgere og virksomheder fremover skal angive likvide midler.

Når man i dag rejser ind i eller ud af Danmark med kontanter eller andre likvide midler, der svarer til en samlet værdi af 10.000 euro eller mere, skal man angive det til Toldstyrelsen. Det gælder, uanset hvilken valuta man rejser med, og uanset om det er kontanter eller ihændehaverpapirer som fx rejsechecks eller checks.

Dette vil fortsat gælde, når de nye regler træder i kraft, men fra 3. juni vil reglerne blive ændret på følgende punkter:

  • Guldmønter med et guldindhold på mindst 90 % og guldbarrer eller -klumper med et guldindhold på mindst 99,5 % bliver også omfattet af reglerne.
  • Angivelse skal fremover ske via nye blanketter, der skal indgives til Toldstyrelsen. Der vil være forskellige blanketter, afhængigt af om de likvide midler passerer grænsen på vej til eller fra et EU-land eller et tredjeland. Det vil fortsat være muligt at udfylde den relevante blanket på forhånd eller at få den udleveret på et toldsted.
  • Toldstyrelsen får mulighed for at tilbageholde likvide midler uanset deres samlede værdi, hvis der er tegn på en forbindelse til kriminelle aktiviteter.
  • Det vil ikke længere være et krav at angive uledsagede forsendelser, dvs. forsendelser sendt med erhvervsmæssige transportører af varer eller personer, fx via post, fragt eller kurér. Det gælder uanset beløbets størrelse. Toldstyrelsen kan dog kræve en indberetningsangivelse inden for en frist på 30 dage, hvis vi finder de likvide midler i forbindelse med en kontrol. Bemærk, at forsendelser, der indgår i transporter af andet end varer og personer, anses som ledsagede, herunder fx pengetransporter.

Find de nye blanketter på skat.dk fra 3. juni

Når de nye regler træder i kraft, vil den nuværende ene blanket, der hidtil er blevet anvendt i Danmark, blive erstattet af en række nye blanketter. Fra 3. juni vil du kunne finde de nye blanketter på skat.dk/blanketter.

Har du spørgsmål?

Kontakt Toldstyrelsen på telefon 72 22 12 02.