Gyldig fra

Zimbabwe anvender REX-systemet fra 1. juli 2021

Fra 1. juli 2021 skal eksportører i Zimbabwe være registreret i REX-systemet, hvis de eksporterer varer for over 6.000 euro til EU. Dog kan virksomhederne i en overgangsperiode anvende både fakturaerklæring og EUR.1-certifikat for at opnå præferencetoldbehandling i EU.

Virksomheder i Zimbabwe, der eksporterer til EU, skal fra 1. juli 2021 være registreret i REX-systemet for at kunne udstede en fakturaerklæring, hvis den samlede værdi af varerne med præferenceoprindelse overstiger 6.000 euro.

Det betyder, at varer, der importeres fra Zimbabwe til EU i henhold til den økonomiske partnerskabsaftale med lande i det østlige og sydlige Afrika, fra 1. juli 2021 i udgangspunktet kun kan opnå præferencetoldbehandling, hvis importøren kan fremvise en fakturaerklæring, der er udstedt af en af følgende:

  • En eksportør i Zimbabwe, der er registreret i REX-systemet
  • Enhver eksportør i Zimbabwe, hvis varernes værdi ikke overstiger 6.000 euro.

EUR.1-certifikater kan anvendes i en overgangsperiode

EU-Kommissionen har dog indført en overgangsperiode, så varer fra Zimbabwe kan opnå præferencetoldbehandling på grundlag af EUR.1-certifikater, indtil EU-Kommissionen har offentliggjort en meddelelse, der informerer om Zimbabwes overgang til REX-systemet.

Derfor kan EU’s toldmyndigheder altså i denne periode tillade præferencetoldbehandling baseret på enten EUR.1-certifikater eller på fakturaerklæringer fra eksportører i Zimbabwe, der er registreret i REX-systemet, og fra enhver eksportør i Zimbabwe, hvis varernes værdi ikke overstiger 6.000 euro.

Fakturaerklæringer, der er udstedt af godkendte eksportører, accepteres fra 1. juli 2021 ikke længere.

Fra den dato, hvor meddelelsen offentliggøres på EU-Kommissionens hjemmeside, accepterer EU’s toldmyndigheder kun fakturaerklæringer, der er udstedt af en eksportør i Zimbabwe, der er registreret i REX-systemet, eller af enhver eksportør i Zimbabwe, hvis varernes værdi ikke overstiger 6.000 euro.

Om REX-numre for eksportører i Zimbabwe

REX-nummerets format for eksportører i Zimbabwe er:

  • landekode (”ZW”) efterfulgt af ”REX” og 9 cifre, som identificerer en bestemt eksportør, fx ”ZWREX000000005”.

EU’s toldmyndigheder og virksomheder kan kontrollere REX-numres gyldighed i REX-databasen.

Læs mere om REX-systemet på skat.dk.

Har du spørgsmål?

Kontakt Toldstyrelsen på telefon 72 22 12 12.