Gyldig fra

14 millioner ulovlige cigaretter fundet i sættevogn

Toldere fra Toldstyrelsen har beslaglagt næsten 14 millioner ulovlige cigaretter i en sættevogn på Esbjerg Havn. Beslaget er det største i nyere tid. Udlændingekontrolafdeling Vest ved Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker sagen og har sigtet en 58-årig mand.

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker i øjeblikket en sag om indsmugling af 14 millioner cigaretter.
 
En 58-årig mand er sigtet for groft smugleri efter straffelovens § 289. Han nægter sig skyldig.
 
Indsmuglingen fandt sted den 8. september, men af hensyn til efterforskningen har det ikke været muligt at orientere pressen om hændelsen før nu.

Det var toldere fra Toldstyrelsen, der på baggrund af deres efterretninger tog en sættevogn ud til kontrol på Esbjerg Havn og fandt de mange millioner illegale cigaretter. Og i forbindelse med sagen har myndighederne desuden gjort brug af analysesamarbejdet i UKA Vest. 
 
Cigaretterne stammer fra Østeuropa og var på vej til England fra den sydvestjyske by. 
 
Sættevognen blev undersøgt af Toldstyrelsens tobakshunde. Efter tydelige markeringer fra hundene fandt tolderne den store mængde tobak inde i vognen. Og efterfølgende blev hele vognen scannet af Toldstyrelsen, hvorefter sagen blev overgivet til politiet.
 
Syd- og Sønderjyllands Politi har stor ros til Toldstyrelsens indsats.
 
- Vi har til daglig et rigtig godt og tæt samarbejde med Toldstyrelsen ved grænserne i forhold til indsatsen mod narkotika og andre illegale varer, hvor vi bl.a. er gode til at dele viden og arbejde sammen om efterretninger af fælles interesse og i den forbindelse trække på hver myndigheds særlige kompetencer. Dette er ikke en type beslag og en efterforskning, vi ser hver dag, fremhæver politiinspektør Brian Fussing fra UKA Vest. 

En målrettet indsats

Toldstyrelsens kontrolindsats bygger på analyser, overvågning og daglige stikprøver på toldområdet, hvor der bl.a. er fokus på illegale cigaretter.
 
- I Toldstyrelsen går vi målrettet efter de smuglere, der forsøger at smugle cigaretter. Beslaget er det største i nyere tid, så det er et rigtig flot stykke kontrolarbejde, tolderne har gjort. Vi skal år tilbage for at finde sager af et lignende omfang, siger Henrik Pagh Kold, kontorchef i Toldstyrelsen om det store beslag. 
 
Afgiften af de 14 millioner cigaretter skønnes at være omkring 24 millioner kroner, hvis de skulle sælges i Danmark. 
 
- Vores toldkontrol bygger på risikovurderinger og overvågning døgnet rundt. Vi har bl.a. fokus på cigaretter, fordi der ofte også snydes med andet end afgifterne. Cigaretterne kan være produceret uden om reglerne eller være kopicigaretter og dermed være endnu mere sundhedsskadelige, end cigaretter i forvejen er, siger Henrik Pagh Kold.
 
- Smuglerne er kreative, når det kommer til at smugle ulovlige cigaretter. Derfor har vi toldere placeret i hele landet, der laver effektiv toldkontrol baseret på stikprøver, risikovurderinger og overvågning, tilføjer kontorchefen.
 
Toldstyrelsen har i dag 800 medarbejdere til at sikre smidig handel og effektiv toldkontrol og kontrollerer grænseovergange med kontrolenheder i hele landet, hvoraf Københavns Lufthavn og landegrænsen i Sønderjylland er de største. 

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi bestående af operativt personale, efterforskere og analytikere. UKA Vest er placeret i Padborg – tæt på landegrænsen til Tyskland. Smugling over landegrænsen til Tyskland har et særligt fokus i UKA Vest og sammen med Toldstyrelsen er der oprettet en særlig Politi- og Toldenhed i Padborg, der på baggrund af analyser og efterretninger gennemfører indsatser rettet mod indsmugling af narkotika, våben, højt beskattede varer m.v.

Kontakt 

Vedrørende den konkrete efterforskning af sagen fra Esbjerg: Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Kommunikationsenheden, telefon 56 42 25 04, kan formidle kontakt. Vedrørende Toldstyrelsens generelle indsats mod indsmugling af cigaretter: Toldstyrelsens pressevagt, telefon 72 22 12 00.

Andre store cigaretfund

2020: 1,5 millioner cigaretter i kabeltromler på Aarhus Havn

2019: 5 millioner cigaretter fundet i container på Aarhus Havn

2018: 1,5 million cigaretter beslaglagt på Aarhus Havn

2015: Tobakshunden Lana finder knap 10 millioner cigaretter

2014: 5 millioner cigaretter skjult i varmtvandsbeholdere i et containerskib

Kilde: Toldstyrelsen