Gyldig fra

Brexit og nye it-systemer prægede 2021 i Toldstyrelsen

Tre store milepæle havde især opmærksomheden i 2021 hos Toldstyrelsens direktør, Charlotte Møller.

Toldstyrelsen arbejder på de danske grænser hver dag, også juleaften og til nytår. Alligevel endte julen i 2020 og ugerne efter med at være lidt ud over det sædvanlige. Det fortæller Toldstyrelsens direktør, Charlotte Møller, i et tilbageblik på de milepæle, der fyldte i 2021 ved siden af Toldstyrelsens opgaver med effektiv toldkontrol og understøttelse af smidig handel.

- Vi har siden 2018 forberedt os på Brexit, så da det gjaldt i starten af 2021, var vi klar. Vi fik hurtigt overblik over aftalen mellem Storbritannien og EU, selvom den først blev indgået juleaftensdag, og en del af os måtte yde en ekstra indsats i juledagene. Det var afgørende for at sikre en effektiv og gnidningsfri overgang for virksomhederne, fortæller hun og tilføjer, at erhvervslivet har kvitteret på håndteringen af årets første milepæl.

En del af forberedelserne op til Brexit bestod af løbende vejledning til mere end 30.000 virksomheder, der stod til at blive berørt af konsekvenserne af handelsaftalen mellem Storbritannien og EU.

To nye it-systemer taget i brug

Toldstyrelsen er i færd med at udskifte de eksisterende it-systemer på toldområdet. Det sker efter krav fra EU. I løbet af 2021 tog Toldstyrelsen to nye it-systemer i brug, da EU indførte nye momsregler den 1. juli, og da Danmark den 1. oktober tilsluttede sig et fælleseuropæisk importkontrolsystem. De to systemer udgjorde samtidig Toldstyrelsens to øvrige milepæle ifølge Charlotte Møller:

- Udviklingen og udskiftningen af vores it-systemer fyldte meget i hverdagen i år. Vi tog den 1. juli den første del af Toldstyrelsens nye importsystemet i brug, og vi sikrede os, at Danmark den 1. oktober blev tilsluttet det fælleseuropæiske importkontrolsystem, ICS2. Det har været to store milepæle, som vi har arbejdet hårdt på at nå med vores kolleger i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, som vi arbejder sammen med for at løfte it-udskiftningen.

2022 bliver også et år med store milepæle ifølge Toldstyrelsens direktør.

- Vi går endnu et begivenhedsrigt år i møde. Det bliver med fortsat fokus på de nye toldsystemer og på at bruge de muligheder, der følger med, slutter Charlotte Møller.