Få styr på toldreglerne inden rejsen
Find svarene på, hvor meget spiritus og tobak du må medbringe, om der er told på uret fra New York, eller om du må tage kæmpemuslingeskaller med hjem fra Thailand.
Der er mange regler, du skal huske på, når du shopper på din rejse i udlandet. Og vil du undgå en ubehagelig regning, når du ankommer til de danske toldgrænser, så læs mere i det følgende og tjek grafikken.
Rejser du inden for EU eller uden for EU?
Først og fremmest har det betydning, om du holder ferie i et EU-land eller i et land uden for EU. Er feriemålet et EU-land, er reglerne mere enkle. Du må nemlig frit medbringe varer, så længe de er til eget brug. Eget brug betyder, at det kun er til dig, familiemedlemmer og gæster i dit hjem. Men der er undtagelser, nemlig for tobak og spiritus (Se grafikken nedenfor). Og så er der nogle typer medicin, hvor du skal have en særlig tilladelse i form af et pillepas. Se mere på borger.dk om at rejse med medicin.
Går ferien til et land uden for EU, er lovgivningen en anden. Fra lande uden for EU kan du afgiftsfrit tage varer med til en værdi af 3.250 kr., hvis du kommer med fly eller færge. Skal du passere grænsen i bil, er loftet på 2.250 kr. Det er den samlede sum af dine varer, der tæller. Så har du købt et nyt ur i New York til 3.000 kr., så er der ikke meget tilbage at shoppe for.
I tolden bliver du bedt om at vise kvitteringer for dine køb. Så husk at gemme kvitteringerne, så du kan dokumentere, hvad du har betalt.
– Hvad enten man rejser til et land inden for eller uden for EU, er der dog undtagelser, når det kommer til tobak og spiritus, fortæller kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz. Eksempelvis er grænsen for antallet af cigaretter 200 uden for EU og 800 inden for EU - også selv om det er til eget brug.
For tobak og spiritus gælder der også særlige regler, når du ankommer fra et land, der ikke er en del af EU. Som du kan se i grafikken, må du have betydeligt mindre med hjem i kufferten.
Undgå kopivarer
Noget du bør være særligt opmærksom på, når du rejser i udlandet, er de lidt for gode tilbud på mærkevarer, især hvad angår elektronik, ure og tøj. Kopivarer kan være farlige for dit helbred. I dag kan du også købe legetøj, kosmetik, parfume og lægemidler, uden den samme kontrol med produktionen, som der er på mærkevarer.
Preben Buchholtz Hansen, underdirektør for kontrolprocesser i Toldstyrelsen, advarer mod kopivarer:
– Du kan risikere at sætte dit og andres helbred på spil ved at købe kopivarer. Så skal jeg give et godt råd, må det være, at virker tilbuddet for godt til at være sandt, så er det nok for godt til at være sandt.
Læs mere om kopivarer på jegvælgerægte.dk
Særlige toldregler om fødevarer, dyr og planter
Udover de almindelige toldregler er der samtidig bestemte varer, hvor du skal tænke dig ekstra godt om, før du vælger at tage dem med hjem. Det gælder fødevarer, dyr og planter.
Fødevarer til eget brug må du normalt gerne have med fra EU-lande. Men uden for EU går den ikke.
Find alle reglerne for indførsel af fødevarer fra udlandet på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Truede dyrearter og planter (CITES)
Du kan indføre planter fra andre EU-lande, hvis planterne er til eget brug. Men tjek altid reglerne. Der er en lang række planter, som kræver særlig tilladelse. Plantesouvenirs fra lande uden for EU er næsten altid problematisk. Du risikerer i værste fald at indføre insekter og plantesygdomme, der kan være skadelige for vores natur.
CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) er en international konvention om kontrol af handlen med vilde dyr og planter. Kontrollen sker gennem overvågning og regulering af den internationale handel. Målet er kun at tillade en bæredygtig handel. Det vil sige, at man ikke fjerner en større del af bestandene af vilde dyr og planter, end bestandene kan bære. Der er planter, som er omfattet af CITES, som betyder, at planterne er truet af udryddelse, og derfor er det ulovligt at tage dem op ved roden. Er du i tvivl, så kan du læse mere om reglerne på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Læs også Ulovlig import af slankepiller truer afrikansk plante.
Også souvenirs, der kan stamme fra truede dyrearter, er ulovlige at tage med hjem. Bliver du stoppet i tolden med f.eks. et par sko i slangeskind eller en pels fra et kattedyr, så bliver varen konfiskeret, og sagen overdraget til den pågældende myndighed, som har ansvaret.
Mere end 30.000 dyr og planter er omfattet af CITES, der skal kontrollere handlen med dem. Godt 1.000 arter er så stærkt truede, at al handel er forbudt. For de øvrige dyr og planter skal du have en særlig tilladelse til indførsel og udførsel. Reglerne fremgår af CITES. Er du i tvivl om, hvilke dyr og planter der er truede, kan du læse mere på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Rød eller grøn kanal i tolden
Når du ankommer til Danmark med eksempelvis et fly, vil du stå overfor et valg mellem en rød og en grøn kanal. Hvis du har tobak og spiritus med til eget brug inden for de mængder, du kan se i grafikken, skal du gå gennem den grønne kanal.
Har du købt varer og souvenirs, og bliver du i tvivl om, hvad der evt. skal påregnes af told og afgifter, så husk at henvende dig i tolden ved ankomsten til Danmark, og følg den røde kanal for fortoldning og kontrol af varer.
Se også mere på skat.dk/rejs.