Gyldig fra

Falsk parfume og kopi-tøj: Toldere fanger flere og flere kopivarer

Toldstyrelsen finder stadig flere kopivarer, og ifølge en ny EU-rapport gælder tendensen hele Europa.

I maj opgjorde Toldstyrelsen 2018-tallene for sager, hvor falske ure, smykker og medicin var blevet tilbageholdt. Tallet var i markant stigning, og den tendens ser ud til at fortsætte i 2019. I årets første otte måneder har tolderne oprettet omkring 4.500 sager, fortæller Preben Buchholtz, der er kontroldirektør i Toldstyrelsen.

- Vi har igennem de seneste år set en generel stigning i antallet af sager med kopivarer, og det billede fortsætter i 2019. Den største del af de varer, Toldstyrelsen tilbageholder er parfume, merchandise, tøj, tilbehør til mobiltelefoner og sportssko.

Spot kopivarerne

Preben Buchholtz opfordrer til, at man holder godt øje med, hvad man køber.

- Kopivarer kan være både skadelige for forbrugernes sundhed og landets økonomi, og derfor opfordrer vi til, at man ser sig godt for, før man handler på en udenlandsk netbutik, lyder det fra Preben Buchholtz.

På hjemmesiden jegvælgerægte.dk er der gode råd at hente om, hvordan man undgår at købe kopivarer. Eksempelvis når det handler om nethandel:

  • Er der sprogfejl og skæve priser?
  • Er prisen mistænkelig lav?
  • Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også "Om os"-siden.
  • Er webadressen mærkelig? 
  • Er betalingsmulighederne mistænkelige?
  • Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank

Europæisk tendens

Ifølge en ny rapport fra EU er det ikke kun i Danmark, at toldmyndighederne finder flere kopivarer. Knap 70.000 sager blev det til på EU-plan i 2018, svarende til en værdi på over 738 mio. euro. Cigaretter udgjorde den største andel af sagerne, mens legetøj var på andenpladsen over tilbageholdte varer langs de europæiske grænser.

Læs hele EU-Kommissionens pressemeddelelse og rapport.

Kontakt

Journalister: 72 22 12 00