Gå til sidens indhold

Indvielse med ministertale, toldhunde og kage

Toldstyrelsen blev indviet ved et åbent hus-arrangement. Der var blandt andet taler ved direktør Charlotte Møller, skatteminister Karsten Lauritzen og borgmester Jakob Bundsgaard.

Der var ministertale, kage og brede smil, da Toldstyrelsen torsdag eftermiddag officielt kunne indvie åbningen af sin egen styrelse med hovedkontor på Slet Parkvej 1 i Tranbjerg J.

Direktør Charlotte Møller bød velkommen i sin tale og fortalte om Toldstyrelsens kerneopgaver. "Vi skal gøre det let og smidigt for borgere og virksomheder i Danmark at handle over grænserne og betale den korrekte told. Og vi skal beskytte det danske samfund mod farlige og ulovlige varer som narko, våben og doping - og være med til at undgå, at blandt andet truede dyrearter og invasive planter transporteres over grænserne."

Skatteminister Karsten Lauritzen, borgmester Jakob Bundsgaard og direktør Charlotte Møller klipper snoren til den nye Toldstyrelse

Snoren bliver klippet af skatteminister Karsten Lauritzen, borgmester Jakob Bundsgaard og direktør Charlotte Møller

Charlotte Møller benyttede også lejligheden til at kaste rosende ord efter medarbejderne. ”Personligt har det, jeg kalder ”toldånden”, gjort stort indtryk på mig. Den er svær at beskrive, men det drejer sig i hvert fald om en enorm dedikation, som medarbejderne hver dag lægger i toldopgaven. Jeg håber, at I kan mærke den i dag, når I går rundt i teltene og taler med vores toldere. Toldånden er det, der gør det let for mig i dag at love, at vi fortsætter med at løfte toldens kerneopgaver med stor faglighed og stort engagement.”

Udsigt til mere nærværende og tydelig ledelse

Forløbet, siden beslutningen om at dele SKAT i syv styrelser juni sidste år, har også været tilfredsstillende for direktør Charlotte Møller.

"Det har været eksemplarisk og helt i tråd med hele idéen med at opdele SKAT: stærk faglighed og en nærværende og tydelig ledelse, der er tæt på medarbejdere og forretningen. Jeg vil gerne rose forløbet, for det var planlagt af gode og fremsynede mennesker lang tid før, at jeg tiltrådte som direktør i den kommende Toldstyrelse i december sidste år". Derefter bød Charlotte skatteminister Karsten Lauritzen velkommen og gav ham ordet.

Skatteminister Karsten Lauritzen forklarede i sin tale, ”for mig er det en stor dag, fordi den markerer en milepæl på vejen mod det, som jeg ser som min vigtigste opgave som skatteminister, nemlig at bygge et nyt og forhåbentligt stærkere skattevæsen end det, vi har i dag. Et skattevæsen bestående af stærke faglige fællesskaber og samtidig nærhed til ledelsen og et skattevæsen som borgere og virksomheder kan have tillid til.

Ministeren slog fast, at de syv nye styrelser har en fælles vision om at skabe et solidt fundamentet for finansieringen af vores velfærdssamfund og at alle medarbejdere i det nye skattevæsen har et ansvar for at løfte opgaven. For Toldstyrelsen – at sikre en effektiv kontrol og vejledning på toldområdet.

”Tidligere har vi haft en Told- og Skattestyrelse og et Told & Skat - og det navn vidner også om, at told har været noget lidt særligt og noget lidt andet end resten af skatteforvaltningen, og derfor er det også helt naturligt, at toldområdet nu bliver sin egen styrelse”.

Toldhunde i aktion og test af scannere

I de opstillede telte på Slet Parkvej fik de besøgende et indblik i Toldstyrelsens arbejde. Her viste tolderen Alice Calløe fra Padborg den mobile bodyscanner, som er et af toldernes stærkeste våben mod indsmugling af narkotika. Scanneren har den fordel, at den er installeret i en lille lastbil og derfor hurtigt kan køre ud til lokationer, hvor der er mistænksomme personer. På få sekunder kan den gennemlyse mistænkte, om de har slugt narkotika. Faktisk er den mobile bodyscanner den første mobile scanner i verden. Også Toldstyrelsens lastbilsscanner var forbi på dagen. Scanneren kan identificere mistænkelig last i f.eks. containere, lastbiler eller ubåde.

De mest opsigtsvækkende gæster ved arrangementet var nok de mange toldhunde. Den kun 17 uger gamle labrador Rex vakte især meget opmærksomhed.

Rex' hundefører og ejer Morten Roost fortalte, ”Rex' træning handler stadig mest om, at han skal blive tryg ved større omgivelser. Han er med på skoler og i børnehaver, hvor der generelt er mange folk. Træningen, med at lære lugten af hash at kende, er også begyndt. Efter 12 måneders træning med flere stoptests undervejs er narkohunde normalt klar til sine første rigtige jobs. Så ved Padborg har narkosmuglere udsigt til endnu en stærk forhindring.

Kommende narkohund Rex og hundefører Morten Roost

Kommende narkohund Rex og hundefører Morten Roost