Gyldig fra

Luksuskøb på rejsen uden for EU: 8 ud af 10 danskere følger ikke toldreglerne, når de kommer hjem

Et flertal af danskere, der har købt varer uden for EU, følger ikke toldreglerne. Konsekvensen kan være en bødestraf. Toldstyrelsen øger derfor informationen om reglerne.

Grænsen for, hvor meget man må købe med hjem fra ferien uden for EU uden at betale told, er 3.250 kr. Men det kniber for danskerne med at følge reglerne om beløbsgrænsen.  8 ud af 10 af danskere, der de seneste fem år har været uden for EU, og som har købt mere end 3.250 kr., betalte ikke told af deres varer. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Toldstyrelsen har fået lavet hos analysebureauet YouGov.

Derfor lancerer Toldstyrelsen en informationsindsats, der skal informere danskerne om reglerne, bl.a. i form af hjemmesiden rejseregler.dk, der gør det lettere at se, om man skal betale told af sine ferieindkøb.

- Ankommer du til Danmark fra et land uden for EU og har købt varer for mere end 3.250 kr., skal du tale med en tolder, når du lander. Desværre møder vi rejsende, der ikke er bevidste om reglerne, og de bliver forståeligt nok frustrerede og står i en ærgerlig situation, når vi giver dem en bøde. Derfor gør vi igen opmærksom på reglerne og opfordrer rejsende til at tjekke rejseregler.dk, før de tager afsted, fortæller Mette Helmundt fra Toldstyrelsens kontrolenhed i Københavns Lufthavn.

Annonce fra kampagnen: Er din kuffert Danmarks største smugler?
Er din kuffert Danmarks største smugler? Det spørger Toldstyrelsen om i en ny kampagne.

Lad korallerne blive

På rejseregler.dk er der information om, hvad man som rejsende må have med hjem fra sin ferie. Udover beløbsgrænsen er der også regler for bl.a. fødevarer og kultur- og naturgenstande. Eksempelvis må man ikke tage koraller og truede dyrearter med sig hjem uden særlige tilladelser.

- Det er fristende at tage en souvenir med hjem fra stranden eller dykkerturen, men lad tingene blive, hvor de hører til. Der er forholdsvis stramme regler for, hvad man må tage med sig hjem for at passe på både den danske natur og strandene ude i verden, siger Mette Helmundt.

Informationsindsatsen starter i uge 26 og kører på diverse digitale platforme og i lufthavne.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 10. – 12. maj 2022.

Kontakt

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 7222 1200.

Førstehjælp til hjemrejsen

Det er nemt at lade sig rive med på ferien. Men hvordan er det nu lige med reglerne for, hvad du have med hjem i kufferten uden at betale told, moms og afgifter? Få svar på de mest almindelige spørgsmål på rejseregler.dk.