Gyldig fra

Må man tage koraller med hjem? Få styr på toldreglerne inden vinterferien

Find svarene på, hvor meget spiritus og tobak, du må medbringe, om der er told på uret fra New York, og om du må tage koraller med hjem i kufferten.

Vinterferien står for døren, og om lidt rejser tusindvis af danskere på ferie. Shopper du på din rejse i udlandet, er der mange regler, du skal huske på. Først og fremmest har det betydning, om du shopper i et EU-land eller i et land uden for EU. For EU-lande er reglerne enkle. Du må nemlig frit medbringe varer, så længe de er til eget brug. Eget brug betyder, at det kun er til dig, familiemedlemmer og gæster i dit hjem.

Går vinterferien til et land uden for EU, er lovgivningen en anden. Fra lande uden for EU kan du afgiftsfrit tage varer med til en værdi af 3.250 kr., hvis du kommer med fly eller færge. Skal du passere grænsen i bil, er loftet på 2.250 kr. Det er den samlede sum af dine varer, der tæller. Så har du købt et nyt ur i New York til 3.000 kr., er der ikke meget tilbage at shoppe for.

Hvad enten man rejser til et land inden for eller uden for EU, er der dog undtagelser, når det kommer til tobak og spiritus, fortæller handelsdirektør i Toldstyrelsen, Maren Holm Johansen. Eksempelvis er grænsen for antallet af cigaretter 200 uden for EU og 800 inden for EU - også selv om det er til eget brug.

- For tobak og alkohol gælder der lidt andre regler, også i forhold til om man har holdt ferie i et EU-land eller uden for EU. Derfor er det altid en god ide at være opmærksom på tjekke toldreglerne, inden man tager afsted på ferie i uge 7 eller 8, siger Maren Holm Johansen.

Truede dyrearter og planter (CITES)

Udover de almindelige toldregler er der bestemte varer, hvor du skal tænke dig ekstra godt om, før du tager dem med hjem i kufferten. I Toldstyrelsen ser man bl.a. flere rejsende medbringe stenkoraller, hvilket ikke lovligt at tage med hjem.

Stenkoraller er omfattet af CITES-reglerne og er derfor ulovlige at tage med hjem fra ferien.

Korallerne er blandt en lang række arter af vilde dyr og planter, som er omfattet af den såkaldte Washingtonkonvention (også kaldet CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna).

Konventionen har til formål at sikre, at handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter sker bæredygtigt og dermed forhindrer nedgange i bestandene - og i sidste ende udryddelse af en række dyr og planter. Er du i tvivl om hvilke dyr, der er truede, kan du læse mere på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Er du generelt i tvivl om toldreglerne i Danmark – kan du kontakte Toldstyrelsen på 72 22 12 12 eller læse mere på skat.dk/rejs

Kontakt

Journalister: 72 22 12 00

Borgere: 72 22 12 12