Gyldig fra

Mand stoppet med over 1,7 millioner i kontanter

Toldstyrelsen har tilbageholdt en mand med over 1,7 millioner kroner i kontanter i Københavns Lufthavn. Sagen er nu overgivet til politiet.

Den 27. september 2022 blev en mand på vej til et eurasisk land udtaget til kontrol af toldere i Københavns Lufthavn. Manden havde 15.000 svenske kroner på sig, og i mandens bagage fandt toldere sidenhen endnu flere kontanter i euro og svenske kroner. I alt viste det sig, at manden havde forsøgt at medbringe kontanter til en samlet værdi af 1.727.447 danske kroner.

- Det er anden gang i år, at vi stopper en rejsende med over en million danske kroner i Københavns Lufthavn. Det bekræfter os i, at større pengebeløb forsøgt smuglet over grænsen, er et område, der er vigtigt for os at have fokus på. Er man som rejsende i tvivl om reglerne for, hvor mange penge man må medbringe, kan man læse mere om reglerne på rejseregler.dk, siger Mette Helmundt, funktionsleder i Toldstyrelsens kontrolenhed i Københavns Lufthavn.

Scanner viser hash gemt i kuffert

Kontanter gemt i bagagen. Foto: Toldstyrelsen

Når Toldstyrelsen tilbageholder rejsende med kontanter eller andre likvide midler, er det enten på en konkret mistanke eller ved stikprøvekontrol. I sager med store pengebeløb, som den rejsende ikke ønsker, at myndighederne skal kende til, vækker det en mistanke om kriminel aktivitet, hvorfor politiet altid involveres i den type sager. Toldernes årvågenhed er på den måde en vigtig stopklods i de kriminelle pengestrømme.

Fra 2019 til 2021 har Toldstyrelsen tilbageholdt valuta svarende til 45 millioner kroner, hvor kontanterne ikke var deklareret over for Toldstyrelsen.

Læs mere om Toldstyrelsens kontrol af kontanter her.

Sagen med de godt 1,7 millioner kroner er nu overgivet til Københavns Politi.

Yderligere kommentarer

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 72 22 12 00 eller presse@toldst.dk.

Fakta

Rejser du ind i eller ud af Danmark med kontanter eller andre likvide midler, der svarer til en værdi af 10.000 euro (ca. 75.000 kr.) eller mere, skal du angive beløbet til Toldstyrelsen. Det gælder uanset typen af valuta, og uanset om de likvide midler er kontanter, ihændehaverpapirer som fx rejsechecks og checks eller visse former for guld.

Læs mere på rejseregler.dk

Toldstyrelsens kontrol

Toldstyrelsen kontrollerer varer til både private og virksomheder ved alle Danmarks grænser. Kontrollen sker som stikprøver eller baseret på risikovurderinger. Oplysninger fra andre toldmyndigheder og danske myndigheder er med til at danne udgangspunktet for de konkrete risikovurderinger. Scannere og toldhunde indgår i arbejdet med at udvælge og kontrollere varer.