Gyldig fra

Markant stigning i ulovlige pebersprays købt på nettet

Toldstyrelsen og Københavns Politi har de seneste måneder oplevet en stor stigning i antallet af konfiskerede pebersprays, der er bestilt online i udlandet.

Fra årsskiftet har det været lovligt for personer over 18 år at købe og opbevare en peberspray i hjemmet uden tilladelse fra politiet. Men pebersprays må kun købes hos godkendte forhandlere i Danmark.

- Vi har gennem den seneste tid set flere hundrede sager med pebersprays, der er købt i udlandet, bl.a. via internetbutikker. Vores toldere ved grænserne og i postcentrene tilbageholder alle de ulovlige pebersprays, de finder, og overdrager dem efterfølgende til politiet, fortæller Preben Buchholtz, der er kontroldirektør i Toldstyrelsen.

Morten Westerdahl, der er leder af Sektion for Ulovlig Import hos Københavns Politi, uddyber:

- Det er vores indtryk, at mange ikke kender reglerne for køb af pebersprays og derfor har bestilt en peberspray via nettet. Men det er ulovligt, og derfor råber vi nu vagt i gevær, så folk er klar over, hvordan reglerne er indrettet.

Skærpet indsats

De senere år har politiet og Toldstyrelsen skærpet indsatsen mod ulovlig import af våben og narkotika. Det har blandt andet betydet, at Københavns Politi den 1. december 2018 oprettede en ny Sektion for Ulovlig Import. Her bliver pakkerne vurderet. Hvis de indeholder ulovlige genstande, bliver sagerne sendt ud til den politikreds, hvor den bestillende part har adresse. Herfra behandler kredsene sagerne, f.eks. bødestraf ved ulovlig import af peberspray.

Ulovlig indførsel af peberspray udløser en bøde på 1.400 kroner i førstegangstilfælde. Ulovlig besiddelse af peberspray på offentligt tilgængelige steder straffes med en bøde på 3.000 kroner.

- Det gælder om at finde en forhandler, der har tilladelse til at forhandle peberspray. Herefter må man gerne transportere den hjem, men man må for eksempel ikke have en række ærinder på vejen – så man skal lige planlægge indkøbsturen, så peberspray-indkøbet er ens sidste stop, siger politikommissær Morten Westerdahl.

Læs mere om reglerne på politiets hjemmeside.