Gyldig fra

Ny hjemmeside skal hjælpe dig til at undgå kopivarer

Et stigende antal danskere handler på nettet. Som regel går det godt, men der er risiko for at støde på kopivarer og ulovligt indhold. 12 myndigheder og offentlige organisationer står bag hjemmesiden www.jegvælgerægte.dk, som bliver lanceret i dag. Hjemmesiden skal gøre det nemmere for forbrugerne at styre udenom kopivarer.

Toldstyrelsen er med i indsatsen for at give forbrugerne en håndsrækning, når de handler på nettet eller køber varer med hjem fra rejsen. Hjemmesiden www.jegvælgerægte.dk indeholder derfor gode råd til, hvordan man som forbruger styrer uden om kopivarer, spotter en ulovlig hjemmeside - og hvad man skal gøre, hvis man alligevel er gået i fælden og har købt en kopivare.

Hjemmesiden indeholder også tips til, hvordan man undgår at bruge ulovlige film- og musiktjenester mv., og hvor man finder de lovlige tjenester. Bag hjemmesiden står Ministeriernes Netværk mod IPR-krænkelser, som består af 12 myndigheder, der samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer og piratkopiering.

Kulturminister Mette Bock forklarer:

– Bagmændene bag ulovlige indholdstjenester er blevet meget dygtige til at få deres sider til at se lovlige ud. Det kan derfor være svært for forbrugerne at navigere på internettet og vælge de lovlige alternativer. Med den nye hjemmeside ønsker regeringen at hjælpe forbrugere med at gøre internettet til et sted, hvor man nemt og lovligt kan finde film, musik, litteratur og andet kreativt materiale. Samtidig skal hjemmesiden gøre det lettere for os alle at styre uden om kopivarer.

Undgå kopivarer

Noget forbrugerne skal være særligt opmærksomme på, når man handler på nettet, er de lidt for gode tilbud på mærkevarer, især hvad angår elektronik, ure og tøj. Det er ulovligt at købe kopivarer, og derudover kan kopivarer også være farlige for helbredet. I dag kan man også købe legetøj, kosmetik og lægemidler, uden den samme kontrol med produktionen, som der er på ægte varer.

Preben Buchholtz Hansen, underdirektør for kontrol i Toldstyrelsen, fortæller:

- Vi vil rigtig gerne hjælpe borgerne, så de helt undgår at købe kopivarer, når de handler på nettet eller på rejsen, og det har vi et ansvar for at oplyse om. Det gør vi blandt andet ved at have udbygget og tydeliggjort informationerne på jegvælgerægte.dk.

Undgå sundhedsskadelige og ulovlige kopivarer

De seneste tal fra EU’s Kontor for Intellektuel Ejendomsret EUIPO og OECD viser, at handlen med kopivarer udgør 2,5 procent af verdenshandlen svarende til omkring 3.000 milliarder kroner. Desuden estimerer de, at op til 5 procent af importen til EU er kopivarer.

www.jegvælgerægte.dk kan virksomheder også finde information om, hvordan man håndhæver sine IPR-rettigheder. Hjemmesiden indeholder desuden gode råd til danske forbrugere, når det gælder køb af kopivarer og anbefalinger til, hvad forbrugere kan gøre, hvis de alligevel har fået købt en kopivare.

Fakta om jegvælgerægte.dk

Myndighedsnetværket bag hjemmesiden består af: Patent- og Varemærkestyrelsen, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Toldstyrelsen, Kulturministeriet, Rigspolitiet, Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen/ Forbruger Europa, Erhvervsstyrelsen, Eksportrådet og Landbrugsstyrelsen.

Hjemmesiden afløser www.stoppiratkopiering.dk, og supplerer andre regeringstiltag, som fx sharewithcare.dk.

Patent- og Varemærkestyrelsen har, som sekretariat for myndighedsnetværket, stået i spidsen for udviklingen af den nye hjemmeside www.jegvælgerægte.dk.
Hjemmesiden er finansieret af EUIPO.