Gyldig fra

Rekord: Toldere fandt millioner i kontanter hos flyrejsende sidste år

I 2022 har Toldstyrelsen tilbageholdt 38 millioner kroner i kontanter. Det er en stigning på 16 millioner kroner fra året før.

Toldere ser flere kontanter i toldkontrollen end nogensinde før. I 2022 tilbageholdt Toldstyrelsen ca. 38 millioner kroner. Det er tæt på en fordobling fra 2021, hvor tolderne tilbageholdt ca. 22 millioner kroner. Det er særligt blandt rejsende i lufthavne, at tolderne finder kontanter, fortæller kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund.

- Vi har i 2022 haft en række opsigtsvækkende fund bl.a. i Københavns Lufthavn. I slutningen af september fandt vi 1,7 millioner kroner hos en rejsende og to dage senere 12,6 millioner kroner hos syv rejsende. De store millionbeløb vidner om, at kriminelle netværk forsøger at transportere og hvidvaske kontanter uden om myndighedernes søgelys, og derfor holder tolderne et vågent øje på rejsende på vej til og fra Danmark, siger Michael Lund.

De seneste år har Toldstyrelsen oplevet en stigning i tilbageholdte kontanter fra ca. 16 millioner kroner kr. i 2019 til ca. 38 millioner kroner i 2022. Stigningen skyldes et styrket fokus på kontanter i toldkontrollen. Rejseaktiviteten er samtidig kommet på niveau som før covid-19. Samlet har det resulteret i, at Toldstyrelsen har tilbageholdt større mængder kontanter i 2021 og 2022 end tidligere. I kontrolarbejdet samarbejder Toldstyrelsen med både danske og europæiske myndigheder om pengebevægelser over grænserne.

- Udover vores løbende stikprøvekontrol gennemfører vi en række målrettede aktioner, hvor vi bruger bagagescannere og pengehunde i landets lufthavne. Som myndighed forsøger vi sammen med bl.a. politiet at holde os på tæerne i forhold til at finde kontanterne, så vi fortsat kan være en central stopklods i den ulovlige pengestrøm, siger Michael Lund.

Fotos: Toldstyrelsen

Rejser man med over 10.000 euro, skal pengene angives til Toldstyrelsen. Reglerne er lavet for at holde styr på pengestrømmene ind og ud af landet og for at forhindre bl.a. hvidvask.

Læs mere om Toldstyrelsens kontrol af penge her.

Yderligere kommentarer

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 72 22 12 00 eller presse@toldst.dk.

 

Tilbageholdte kontanter

2019: 16 mio. kr.

2020: 7 mio. kr.

2021: 22 mio. kr.

2022: 38 mio. kr.