Gyldig fra

Rekord tre dage før nytår: Toldere har fanget 1,7 tons ulovligt fyrværkeri

Med tre dage til nytårsaften har Toldstyrelsen slået en kedelig rekord og tilbageholdt 1,7 tons ulovligt fyrværkeri. Køb i stedet ved de godkendte salgssteder, lyder myndighedernes opfordring.

Med tre dage til nytårsaften oplever Toldstyrelsen rekordmeget ulovligt fyrværkeri forsøgt smuglet ind over grænsen. En foreløbig opgørelse, som styrelsen har lavet, viser, at tolderne har beslaglagt 1.734 kilo ulovligt fyrværkeri i perioden fra 1. januar til 26. december 2022. Det er særligt i pakker hos post- og kurervirksomheder, at tolderne finder alt fra kanonslag, batterier og knaldfyrværkeri til røggranater, romerlys og nødraketter. Mange af pakkerne er afsendt fra Østeuropa.

- De seneste år er mængderne vokset og vokset, og nu sætter vi for andet år i træk en kedelig rekord. Man sætter sit eget og andres helbred i fare, når man køber ulovligt fyrværkeri, fordi fyrværkeriet kan være produceret uden hensyn til regler for produktsikkerhed, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund. Han opfordrer til, at man i stedet køber ved de godkendte salgssteder i Danmark.

I perioden 2018 til 2021 har Toldstyrelsen registreret mere end en tredobling i mængden af tilbageholdt fyrværkeri fra 321 kilo til 1.134 kilo. Stigningen skyldes bl.a. øget opmærksomhed og kontrol fra Toldstyrelsens side.

Kasse med ulovligt fyrværkeri

Fotos: Toldstyrelsen

Toldstyrelsen samarbejder med politiet og Sikkerhedsstyrelsen om kontrollen og om at gøre opmærksom på reglerne for køb og salg af fyrværkeri.

- Hvis man køber ulovligt fyrværkeri, udsætter man sig selv for en unødig risiko, fordi der ikke er nogen kontrol med, hvordan fyrværkeriet virker, når det bliver skudt af. Hver tiende af dem, der måtte på skadestuen sidste nytår, var kommet til skade med ulovligt fyrværkeri. Så det er med god grund, at man skal holde sig fra det ulovlige fyrværkeri, siger Kirsten Wilbour Christiansen, vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen.

Som forbruger er det ulovligt at indføre fyrværkeri til Danmark. Man må hverken tage fyrværkeri, man har købt i udlandet med hjem til Danmark, eller bestille fyrværkeri fra udenlandske hjemmesider. Når Toldstyrelsen tilbageholder ulovligt fyrværkeri og overdrager det til politiet, kan sagerne ende med bødestraf til modtageren.

I Danmark starter fyrværkerisalget 15. december og løber til og med 31. december. Man må affyre fyrværkeri fra 27. december til og med 1. januar. Læs mere om indførsel og nethandel af fyrværkeri.

Læs mere om Toldstyrelsens kontrol af fyrværkeri her.

Yderligere kommentarer

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 72 22 12 00 eller presse@toldst.dk.

Toldstyrelsens kontrol

Toldstyrelsen kontrollerer ved alle Danmarks grænser og kontrollerer varer på vej til både private og virksomheder. Når varer udtages til kontrol, sker det som stikprøver eller baseret på en risikovurdering.

Oplysninger fra andre toldmyndigheder og danske myndigheder er med til at danne udgangspunktet for de konkrete risikovurderinger. Scannere og toldhunde indgår i arbejdet med at udvælge og kontrollere varer.