Gyldig fra

Skal du læse i udlandet? Undgå bøder, når du kommer hjem

Danske studerende, der tager på udveksling uden for EU, gør klogt i at sætte sig ind i reglerne for flyttegods. Toldstyrelsen har samlet gode råd til at undgå told på personlige ejendele, når turen går hjem til Danmark igen.

Hvert år rejser mange danske studerende til det store udland for at læse. Med sig bringer de ofte personlige ting som tøj, bøger og elektronik – og ofte køber man også nyt, mens man er ude. Men vil man undgå en ubehagelig regning, når man flytter hjem igen, er der nogle toldregler, man skal være opmærksom på. Det fortæller handelsdirektør i Toldstyrelsen, Maren Holm Johansen.

- Der er mange forberedelser til et studieophold i udlandet, og hjemrejsen er måske ikke det første, man som studerende tænker på. Men en ekstraregning kan blive en ærgerlig måde at slutte udvekslingen på, hvis ikke man har styr på reglerne for moms og told af sine ejendele, hvad enten de er nye eller gamle. Og det vil vi rigtig gerne hjælpe de unge med, der drager ud i verden, siger Maren Holm Johansen.

Har man ikke styr på reglerne for indførsel af flyttegods, risikerer man i værste fald at få en bøde. Som regel er bøden to gange det beløb, man skulle have betalt i told og afgifter. Ud over bøden skal man oveni betale selve tolden og afgifterne. Derfor har Toldstyrelsen tre gode råd til studerende, der er på vej ud i verden.

Tre gode råd:

  • Undersøg hvilke regler der gælder i det land, du flytter til. Kontakt evt. landets ambassade i Danmark eller toldmyndighederne i det land, du rejser til.
  • Sørg for at have kvittering på de dyrere ting, du tager med ud, det du køber i udlandet, og det du tager med hjem.
  • Er du i tvivl om toldreglerne i Danmark – kontakt Toldstyrelsen på 72 22 12 02 eller se mere på linket Rejser uden for EU

En af de bedste måder at undgå en bøde er derfor at have styr på kvitteringerne.

- Det er en rigtig god idé at have kvitteringer på de dyrere ting – både på det man medbringer fra Danmark, og det man køber under udvekslingen. På den måde kan man altid dokumentere, hvornår man har købt sine ting – og om det er ting, der er medbragt fra Danmark eller nye ting, der er købt under udvekslingen, siger Maren Holm Johansen.

Fakta:

  • Personlige ejendele kan kun indføres told- og momsfrit som flyttegods, når man som studerende har opholdt sig uden for EU i mere end 12 sammenhængende måneder.
  • Varer købt under udveksling er fritaget told og moms, så længe den studerende har ejet og benyttet dem i minimum et halvt år inden hjemrejse. Det betyder, at hvis man f.eks. har købt en computer på udveksling i et ikke-EU-land som USA, skal den være købt minimum et halvt år før returrejsen til Danmark, hvis man ikke skal betale told og moms af computeren.
  • For ting medbragt fra Danmark skal man tjekke toldsatser og -regler for det land, man flytter til. Sender man sine ting hjem, imens man opholder sig i et land uden for EU (f.eks. vintertøj man ikke skal bruge længere) bliver tøjet pålagt told og moms, medmindre man kan bevise, at det er varer, som er købt i Danmark.

Om Toldstyrelsen

Toldstyrelsen har i dag ca. 750 medarbejdere og kontrollerer de ydre grænser med kontrolenheder i hele landet, hvoraf Kastrup Lufthavn og grænseovergangen i Padborg er de største.

Kontakt 

Journalister: 72 22 12 00 

Borgere: 72 22 12 12