Gyldig fra

Toldere finder stadig flere tusinde ulovlige våben

En ny opgørelse viser, at Toldstyrelsen har tilbageholdt over 3.000 våben i første halvår af 2021. Størstedelen bliver fundet i postpakker bestilt af private fra udenlandske hjemmesider.

Toldstyrelsen ser fortsat en stor mængde våben tilbageholdt i toldkontrollen. Toldstyrelsen har i første halvdel af 2021 tilbageholdt over 3.000 ulovlige våben. I 2019 registrerede Toldstyrelsen rekordmange våben med over 13.000 – et tal der blev mere end halveret sidste år med 5.500 tilbageholdte våben. Selv om antallet af våben generelt er faldet, understreger kontroldirektør Michael Lund, at våben stadig er et område, der er fuld fokus på i Toldstyrelsen, bl.a. gennem oplysningskampagner, som Toldstyrelsen gennemfører i samarbejde med politiet.

- Det er glædeligt, at antallet af tilbageholdte våben er faldet de sidste par år og ligger relativt lavt her i første halvdel af 2021. Med det sagt, vidner de godt 3.000 våben også om, at der stadig er mange, der køber våben uden at kende til reglerne, så budskabet tåler en gentagelse, siger Michael Lund.

Størstedelen af våbnene bliver fundet i postpakker bestilt fra udenlandske hjemmesider. Våbnene dækker alt fra kastestjerner og knojern til springknive og peberspray. Også genstande, som umiddelbart ikke ligner våben såsom kreditkort, der kan foldes ud som knive, eller strømpistoler kamufleret som lommelygter, læbestifter eller lignende, bliver opdaget og tilbageholdt.

De våben, Toldstyrelsen tilbageholder, bliver overdraget til politiet. Politiet foretager en konkret vurdering af sagen og vurderer, om der skal rejses sigtelse for brud på våbenlovgivningen mod modtageren af pakken.

Yderligere kommentarer

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 72 22 12 00 eller presse@toldst.dk.

Toldstyrelsens kontrol

Toldstyrelsen kontrollerer varer til både private og virksomheder ved alle Danmarks grænser. Kontrollen sker som stikprøver eller baseret på risikovurderinger. Oplysninger fra andre toldmyndigheder og danske myndigheder er med til at danne udgangspunktet for de konkrete risikovurderinger. Scannere og toldhunde indgår i arbejdet med at udvælge og kontrollere varer.