Gyldig fra

Toldere har tilbageholdt mere end 160.000 ulovlige piller i år

Toldstyrelsen har i første halvdel af 2022 tilbageholdt over 160.000 ulovlige piller og ampuller ved grænsen. Det viser en ny opgørelse, styrelsen har lavet.

I første halvår af 2022 har Toldstyrelsen stoppet knap 700 forsøg på ulovlig indførsel af lægemidler i Danmark. Fordelt på mængder drejer det sig om over 160.000 piller og ampuller samt 127 kilo råstof, der kan anvendes til at producere forskellige typer af lægemidler. Tolderne finder især potensmidler, smertestillende medicin og antibiotika i post- og kurerpakker og på rejsende, der forsøger at krydse grænsen.  

- Det kan være sundhedsskadeligt og potentielt livsfarligt at købe ulovlig medicin på nettet, så det er noget, vi ser på med stor alvor. Sammen med Lægemiddelstyrelsen arbejder vi derfor målrettet på at tilbageholde ulovlige lægemidler på grænsestregen, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund.

Toldstyrelsen finder lægemidler i alle typer transportmidler, fra rejsende i lufthavne og på færger til lægemidler i post- og kurerpakker. Når toldere tilbageholder lægemidler, bliver sagerne som udgangspunkt overdraget til Lægemiddelstyrelsen for yderligere sagsbehandling.

Foto: Toldstyrelsen

Rammer økonomi og sundhed

Niveauet i første halvdel af 2022 er på niveau med 2021, hvor Toldstyrelsen tilbageholdt godt 351.000 piller og ampuller samt tilbageholdt 127 kilo råstof til brug i produktion af lægemidler. I juni 2021 blev to pakker tilbageholdt med i alt godt 27.000 alprazolam-piller (benzodiazepin – beroligende, sløvende og muskelafslappende medicin), og i december 2021 fandt tolderne fx 40.000 tramadol-piller (smertestillende medicin) i kufferter på Rødbyhavn.

- Det handler om profit for bagmænd og smuglere, der forsøger at få ulovlige lægemidler over grænserne. De skeler ikke til om medicinen virker, eller om den er decideret sundhedsskadelig. Derfor opfordrer vi til, at man følger sundhedsmyndighedernes anvisninger om at købe lægemidler hos godkendte forhandlere og i samråd med sin læge, lyder opfordringen fra Michael Lund.

Læs mere om Toldstyrelsens kontrol af lægemidler her.

Yderligere kommentarer

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 72 22 12 00 eller presse@toldst.dk.

Toldstyrelsens kontrol

Toldstyrelsen kontrollerer ved alle Danmarks grænser og kontrollerer varer på vej til både private og virksomheder. Når varer udtages til kontrol, sker det som stikprøver eller baseret på en risikovurdering.

Oplysninger fra andre landes toldmyndigheder og danske myndigheder er med til at danne udgangspunktet for de konkrete risikovurderinger. Scannere og toldhunde indgår i arbejdet med at udvælge og kontrollere varer.