Gyldig fra

Toldere har tilbageholdt over et halvt ton ulovligt fyrværkeri

Med knap to måneder til nytårsaften har Toldstyrelsen allerede tilbageholdt knap 600 kilo ulovligt fyrværkeri i år. Import af fyrværkeri er både farligt og forbudt, så vent til de godkendte salgssteder åbner, lyder opfordringen fra Toldstyrelsen.

I årets første 10 måneder af 2020 har Toldstyrelsen allerede haft flere store fyrværkeribeslag. En foreløbig opgørelse, som styrelsen har lavet, viser, at tolderne har beslaglagt knap 600 kilo fyrværkeri fordelt på i alt 54 sager i perioden 1. januar til 3. november 2020. Blandt beslagene er bl.a. kanonslag, batterier, diverse knaldfyrværkeri, røggranater, romerlys og nødraketter.

- Særligt her i efteråret og frem mod nytår ser vi store beslag af ulovligt fyrværkeri. Det er et problem, for det er både farligt og forbudt at tage eller få sendt fyrværkeri ind i landet som privatperson. Danskere, der køber fyrværkeri på nettet, er ofte ikke opmærksomme på, at det kommer fra udlandet, selv om netbutikken udgiver sig for at være dansk, siger kontorchef i Toldstyrelsen, Henrik Pagh Kold.

Årlige beslag af fyrværkeri i Toldstyrelsen

 

Mængde

Antal

2017

386 kg

28 sager

2018

321 kg

50 sager

2019

360 kg

59 sager

Køb kun fra godkendte salgssteder

Toldstyrelsen samarbejder med politiet og Sikkerhedsstyrelsen om at gøre opmærksom på reglerne for køb og salg af fyrværkeri. Som forbruger skal du være opmærksom på, at du ikke må indføre fyrværkeri til Danmark. Du må hverken tage fyrværkeri, du har købt i udlandet med hjem til Danmark, eller bestille fyrværkeri fra udenlandske eller ikke-godkendte hjemmesider.

I Danmark starter fyrværkerisalget 15. december og løber frem til og med 31. december. Man må kun affyre fyrværkeri fra 27. december til og med 1. januar.

- Så min opfordring er, at man væbner sig med tålmodighed og først køber nytårskrudtet, når de godkendte salgssteder i Danmark åbner d. 15. december, siger Henrik Pagh Kold.

Kan resultere i bødestraf

Når tolderne beslaglægger ulovligt fyrværkeri bliver sagerne overdraget til politiet, og sagerne kan resultere i bødestraf. Er du i tvivl om, hvorvidt en hjemmeside eller et salgssted er godkendt til at sælge fyrværkeri kan du læse mere om indførsel og nethandel af fyrværkeri og på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Toldstyrelsen har i dag 800 medarbejdere til at sikre smidig handel og effektiv toldkontrol, og kontrollerer de ydre grænser med kontrolenheder i hele landet, hvoraf Kastrup Lufthavn og grænseovergangen i Padborg er de største.

Kontakt 

Journalister: 72 22 12 00 

Borgere: 72 22 12 12