Gå til sidens indhold

Toldere kæmper for at holde kopivarer ude af landet

Ulovlige kopivarer koster årligt danske virksomheder milliarder i tabt omsætning. DI ønsker tættere samarbejde mellem myndigheder, imens bliver danske toldere rustet til bedre at fange kopivarer ved grænserne.

Pakker med falske ure, tøj, kosmetik og medicin forsøger hver dag at trænge ind over Danmarks grænser. De seneste tal fra EU’s Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO) viser, at handel med kopivarer årligt koster 8,6 mia. kr. i tabt salg for virksomhederne og 5.000 tabte arbejdspladser i Danmark.

Som første led i kæden af myndigheder er Toldstyrelsen med til at beskytte Danmarks grænser mod kopivarer. I onsdags var 40 større virksomheder samt 150 toldere samlet til seminar for at inspicere henholdsvis falske og originale varer samt udveksle erfaringer om de nyeste tendenser inden for piratkopiering og varemærkeforfalskning.

Seminaret er ifølge underdirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz Hansen, led i et større arbejde med at kvalificere tolderne i at fange mistænkelige kopivarer på vej ind i Danmark.

- Der er rigtig mange produkter, og kopisterne er dygtige. Derfor bruger vi seminarer med virksomhederne, så tolderne bliver endnu skarpere til at finde kopivarerne i toldkontrollen, siger Preben Buchholtz Hansen.

Piratkopiering koster indtjening og arbejdspladser

I Dansk Industri peger chefkonsulent med speciale i kopivarer, Lars Holm Nielsen, på nødvendigheden af et tæt samarbejde mellem danske virksomheder og myndigheder som Toldstyrelsen.

- Forstærket overvågning og kontrol er afgørende for at kunne begrænse kopivarernes skadevirkninger. Når virksomheder i Danmark udsættes for piratkopiering koster det indtjening, arbejdspladser og muligheder for at investere i ny innovation, siger Lars Holm Nielsen.

Kopivarerne finder ofte vej via enten internethandel, turister, der har købt det på markeder i udlandet eller i større partier, der kommer ind med den erhvervsmæssige import, til salg på f.eks. markeder, fortæller Preben Buchholtz Hansen.

- Det er alle steder, hvor varer og rejsende krydser grænserne, at der kan komme kopivarer, og derfor også alle steder tolderne kontrollerer. Ved havne, lufthavne og grænserne står tolderne døgnet rundt for at holde øje med kopivarer, som koster virksomheder og samfundet indtægter, siger Preben Buchholtz Hansen, der også peger på, at falske varer i visse tilfælde kan være direkte farlige for forbrugerne.

Ifølge Dansk Industri er det alene forbrugerne, der står med risikoen, når dygtigt efterlignede produkter ikke lever op til den kvalitet, forbruger forventer, da de er indkøbt i god tro.

- Men det går også ud over virksomhedernes omdømme og omsætning. Derfor er det i alles interesse, at tolderne og virksomhederne bistår hinanden med at identificere og bortskaffe kopierne, siger Lars Holm Nielsen.

Blandt de 40 virksomheder, der deltog på seminaret, var bl.a. importører af udenlandske varer og store danske design- og produktionsvirksomheder som tøjvirksomheden Ganni og den internationale smykkevirksomhed Trollbeads.

IPR-seminar, direktør i Ametsis, Maja Meisner og underdirektør i Toldstyrelsen Preben Buchholtz Hansen

Underdirektør Preben Buchholtz Hansen i Toldstyrelsen og direktør Maja Meisner i Ametsis under seminaret.
 
Danske Ametsis, der bl.a. importerer madkasser og drikkedunke fra den newzealandske producent Sistema Plastics, ser samarbejdet med tolderne som en fantastisk mulighed fortælle tolderne, der rent faktisk til daglig udfører kontrollen af varer ved grænsen, om særlige innovative kendetegn ved Sistemas produkter, som ofte bliver kopieret.

- Vores erfaring er, at det er nemmere at genkende kopier, når man har haft varerne i hånden. Toldstyrelsens arrangement er en kæmpe hjælp for rettighedshavere, fordi det er betryggende at vide, at man fra toldmyndighedernes side bruger ressourcer på sagen, siger direktør i Ametsis, Maja Meisner Larsen.

Tjekliste til at undgå kopivarer

Toldstyrelsen er sammen med en række myndigheder gået sammen i Ministerens Netværk mod IPR-handel. Netværket har herunder samlet en tjekliste, du som forbruger med fordel kan løbe igennem. Et vigtigt råd er, at lyder det for godt til at være sandt, så er det formentlig for godt til at være sandt.

Tjekliste til shopping-turen

Tjekliste til nethandel

Er salgsstedet usædvanligt ift. varens image? Er der sprogfejl og skæve priser?
Er prisen mistænkelig lav? Er prisen mistænkelig lav?
Er kvaliteten dårlig, f.eks. ujævne sømme i tekstiler og læder? Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek ”Om os”-siden på hjemmesiden.
Lugter varen af lim, plastic eller kemikalier? Er webadressen mærkelig?
Er emballage, tekst og billeder af dårlig kvalitet? Er betalingsmulighederne mistænkelige?
  Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen. Kontakt din bank.


Find flere gode råd på stoppiratkopiering.dk