Gyldig fra

Toldere ser markant stigning i psykedeliske svampe

Toldstyrelsen har i årets første fem måneder registreret en tredobling i sager med psilocybinsvampe. Svampene er sundhedsfarlige og ulovlige, så lad vær med at købe dem på nettet, lyder opfordringen fra Toldstyrelsen.

Toldere tilbageholder i stigende grad psykedeliske svampe. I årets første fem måneder har Toldstyrelsen haft 167 sager med psilocybinsvampe og væksthuse til dyrkning af svampene. Til sammenligning havde Toldstyrelsen 54 sager i hele 2021.

- Vi ser en ret tydelig tendens. I sagerne er der både tale om forsøg på at indføre færdigdyrkede svampe og såkaldte væksthuse til dyrkning af svampene. Det er ikke blot sundhedsfarligt, men også ulovligt. Derfor tilbageholder vi svampene og overdrager sagerne til politiet, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund, der opfordrer borgere til at holde sig langt fra at bestille svampene på nettet.

Psilocybinsvampe er en betegnelse for visse arter af svampe, der indeholder psykoaktive stoffer, fx psilocybin. Stofferne virker hallucinogene og psykedeliske. I Danmark er det ulovligt at indføre psilocybinsvampe samt væksthuse til psilocybinsvampe, da begge er omfattet af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

Svampe i plastikkasserFoto skal krediteres Toldstyrelsen

Det er særligt i pakker hos post- og kurervirksomheder, hvoraf en stor del er sendt fra Holland, at tolderne finder svampe og væksthuse til dyrkning. De seneste opgørelser fra Toldstyrelsen viser, at der i 2021 blev tilbageholdt i alt 81 kilo nye psykoaktive stoffer.

Yderligere kommentarer

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 72 22 12 00 eller presse@toldst.dk.

 

Toldstyrelsens kontrol

Toldstyrelsen kontrollerer ved alle Danmarks grænser og kontrollerer varer på vej til både private og virksomheder. Når varer udtages til kontrol, sker det som stikprøver eller baseret på en risikovurdering.

Oplysninger fra andre landes toldmyndigheder og danske myndigheder er med til at danne udgangspunktet for de konkrete risikovurderinger. Scannere og toldhunde indgår i arbejdet med at udvælge og kontrollere varer.