Gyldig fra

Toldere ser voldsom stigning i pakker med psykedeliske svampe

Toldstyrelsen har i 2022 registreret en mangedobling i sager med psilocybinsvampe. Svampene er sundhedsfarlige og ulovlige, så lad vær med at købe dem på nettet, lyder opfordringen fra kontroldirektør.

Rundt om i landets pakkecentre finder toldere i stigende grad psykedeliske svampe. I 2022 har Toldstyrelsen haft 453 sager med psilocybinsvampe og væksthuse til dyrkning af svampene. Til sammenligning havde Toldstyrelsen 54 sager i 2021. Det er særligt i pakker sendt fra Holland, at tolderne finder svampe og væksthuse til dyrkning.

- Det seneste år har vi set rigtig mange eksempler på færdigdyrkede svampe og såkaldte væksthuse til dyrkning af svampene, som folk har bestilt på nettet. Og billedet er det samme her i 2023, hvor tolderne næsten dagligt tilbageholder svampe og væksthuse. Begge dele er ikke blot sundhedsfarlige, men også ulovlige. Derfor overdrager vi sagerne til politiet, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund, der opfordrer borgere til at holde sig langt væk fra at bestille svampe og væksthuse på nettet.

Fotos: Toldstyrelsen

Psilocybinsvampe er en betegnelse for visse arter af svampe, der indeholder psykoaktive stoffer, fx psilocybin og psilocin. Stofferne virker hallucinogene og psykedeliske. I Danmark er det ulovligt at indføre psilocybinsvampe samt væksthuse til psilocybinsvampe, da begge er omfattet af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

De seneste opgørelser fra Toldstyrelsen viser, at der i 2021 blev tilbageholdt i alt 81 kilo nye psykoaktive stoffer som svampene hører ind under.

Yderligere kommentarer

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 72 22 12 00 eller presse@toldst.dk.

Toldstyrelsens kontrol

Toldstyrelsen kontrollerer ved alle Danmarks grænser og kontrollerer varer på vej til både private og virksomheder. Når varer udtages til kontrol, sker det som stikprøver eller baseret på en risikovurdering.

Oplysninger fra andre toldmyndigheder og danske myndigheder er med til at danne udgangspunktet for de konkrete risikovurderinger. Scannere og toldhunde indgår i arbejdet med at udvælge og kontrollere varer.