Gyldig fra

Toldere tilbageholder rekordmange kopivarer

Kopivarer er ulovlige og kan også være farlige, lyder budskabet fra Toldstyrelsen, der registrerede rekordmange sager i 2020.

Toldstyrelsen tilbageholder fortsat pakker med falske ure, mobiltelefontilbehør, tøj og tasker bestilt hjem fra netbutikker uden for EU. Siden 2016 er antallet af sager med kopivarer steget med 232 pct. fra godt 2.500 sager i 2016 til knap 8.500 sager i 2020, hvilket er rekord. Tendensen med stadigt flere kopivarer ser ud til at fortsætte, konkluderer kontorchef i Toldstyrelsen, Trine Dancygier:

- I flere år er mængden af sager på kopivareområdet steget og steget, og det er også tilfældet i 2020, hvor vi har haft rekordmange sager. Kopivarer er ulovlige og kan være sundhedsfarlige for forbrugerne, lige som kopierne skævvrider konkurrencen for danske virksomheder, så der er flere grunde til, at det er et område, vi har særlig fokus på i toldkontrollen og i vejledningen til forbrugerne.

Kopivarer finder ofte vej til Danmark via enten privates internethandel eller i større partier, der kommer ind med den erhvervsmæssige import, til salg på f.eks. markeder. Sammenlagt har de tilbageholdte kopivarer i 2020 en værdi på knap 180 millioner kroner, svarende til en ægte udgave af varen.

Hjælp at hente

På nettet kan det være svært at vurdere, om en vare er ægte eller falsk, herunder om kvaliteten hænger sammen med prisen. På hjemmesiden jegvælgerægte.dk kan borgere få gode råd til, hvordan man styrer uden om kopivarer, spotter en ulovlig hjemmeside – og hvad man skal gøre, hvis man alligevel har købt en kopivare.

- På nettet skal man bruge sin sunde fornuft, helt som man ville, hvis det var i en fysisk butik. Er et tilbud for godt til at være sandt, skal man tænke sig om, for man ved ikke, hvad man risikerer at modtage af skjulte overraskelser med et kopiprodukt i postkassen. Så tjek reglerne på jegvælgerægte.dk, lyder opfordringen fra Trine Dancygier.

De mest sete kopivarer i Toldstyrelsen i 2020

 

Varetype

Antal artikler

1

Accessories til tøj

107.965

2

Tilbehør til mobiltelefoner (covers, adaptere, opladere, batterier, høretelefoner, headset mm.)

26.694

3

Husholdningsmaskiner, støvsuger mm.

10.249

4

Computerudstyr (skærme, batterier, opladere mm.)

9.392

5

Tøj

8.986

6

Legetøj

4.857

Yderligere kommentarer 

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 72 22 12 00 eller presse@toldst.dk.

Faktaboks

Bag hjemmesiden jegvælgerægte.dk står Ministeriernes netværk mod IPR-krænkelser bestående af: Patent- og Varemærkestyrelsen, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Toldstyrelsen, Kulturministeriet, Rigspolitiet, Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen/Forbruger Europa, Erhvervsstyrelsen, Eksportrådet og Landbrugsstyrelsen.

Toldstyrelsens kontrol 

Toldstyrelsen kontrollerer ved alle Danmarks grænser og kontrollerer varer på vej til både private og virksomheder. Når varer udtages til kontrol, sker det som stikprøver eller baseret på en risikovurdering.  

Oplysninger fra andre toldmyndigheder og danske myndigheder er med til at danne udgangspunktet for de konkrete risikovurderinger. Scannere og toldhunde indgår i arbejdet med at udvælge og kontrollere varer.