Gyldig fra

Toldstyrelsen bag stor dopingfangst

Toldstyrelsen har i en dopingaktion i samarbejde med Anti Doping Danmark beslaglagt 5.900 styk dopingmidler. Aktionen kommer kort tid efter, at en dansker er idømt en historisk dopingdom.

Toldstyrelsen har i to uger i november gennemført kontroller målrettet ulovlig smugling af dopingstoffer. Tusindvis af breve og pakker i danske postcentre og hundredvis af flypassagerer i danske lufthavne blev under aktionen kontrolleret.

Kontrollerne har resulteret i 47 sager med i alt 23 forskellige dopingmidler, hvoraf de fleste bestod af testosteron og DHEA (forstadium til testosteron og østrogener).

Resultatet af aktionen har været følgende beslaglæggelser:

  • 174 gram dopingmidler
  • 534 ml dopingmidler
  • 5.938 styk dopingmidler (piller og ampuller)

Skatteminister Morten Bødskov er tilfreds med indsatsen:

- Toldstyrelsen går målrettet efter smuglere, der forsøger at indføre doping ulovligt i Danmark. Det er et vigtigt arbejde, fordi markedet for ulovlige dopingstoffer er rigtig stort. Med de nyligt overståede aktioner har Toldstyrelsen og styrelsens samarbejdspartnere fået ny værdifuld viden om smuglingsmønstre og typer af doping, der bliver ulovlig importeret fra udlandet, siger han.

Sagerne fra aktionen er nu overgivet til politikredse i hele Danmark, hvilket tegner et billede af, at den ulovlige import af doping er et landsdækkende problem.

Historisk stor dom

Hvor Toldstyrelsen har stået for selve kontrollen i november, har Anti Doping Danmark løbende været i dialog og udvekslet information både før, under og efter aktionen.

Aktionen falder i forlængelse af den historiske dom af en dansker, der i midten af november blev idømt fem år og fire måneders fængsel for indsmugling af 16 ton dopingstoffer til en værdi af 12 millioner pund, særligt anabole steroider, til Storbritannien.

Dommen markerede afslutningen på flere års efterforskning, som de britiske myndigheder stod i spidsen for med hjælp fra myndigheder i over 26 lande, herunder Toldstyrelsen, dansk politi og Anti Doping Danmark.

- Dommen er et tydeligt eksempel på, at danske og udenlandske myndigheder ved fælles hjælp kan komme rigtig langt i bekæmpelsen af ulovlig import af doping. Det er vigtigt, at vi sender et signal til dem, der ønsker at smugle doping, om at det kan ende med en fængselsdom, siger skatteminister Morten Bødskov. 

Løbende samarbejde om kontrol og stikprøver

På dopingområdet har Toldstyrelsen foruden aktioner løbende kontroller og stikprøver og indsamling af informationer og efterretninger fra andre toldmyndigheder rundt om i verden eller fra politiet, der kan have oplysninger om, hvilke metoder der bliver brugt blandt smuglere.

Det er særligt i det strategiske samarbejde med Anti Doping Danmark, at de to myndigheder løbende drøfter trends og udvikling på området.

Tolderne finder både råstoffer til produktion af doping, ligesom de finder færdige præparater. Toldstyrelsen råder desuden over en række dopinghunde, som kan øge kontrollen og snuse sig frem til pakker, der er værd at åbne.

Toldstyrelsen har i dag 800 medarbejdere til at sikre smidig handel og effektiv toldkontrol, og kontrollerer de ydre grænser med kontrolenheder i hele landet, hvoraf Kastrup Lufthavn og grænseovergangen i Padborg er de største.

Læs mere om aktionerne

Kontakt

Journalister: 72 22 12 00