Gyldig fra

Toldstyrelsen finder 176 kilo khat i lufthavn

Flygods markeret som te viste sig at være 176 kilo khat. Toldstyrelsen har beslaglagt de mange kilo khat, der ankom fra Afrika, og nu overdraget dem til politiet.

Toldstyrelsens systematiske kontroller førte onsdag eftermiddag i sidste uge til et beslag af khat på hele 176 kilo. De mange kilo khat var pakket på en palle ankommet fra Afrika, som blev udtaget til kontrol af toldere i Cargo Center i Billund Lufthavn. På pallen var flere store papkasser markeret som ”te” og adresseret til en privatperson. En narkohund fra Toldstyrelsen søgte på pakkerne og markerede tydeligt, hvorefter tolderne fandt de mange kilo khat, som Toldstyrelsen nu har beslaglagt.

- På baggrund af vores analysearbejde udtog vi kasserne til kontrol, og vi fik desværre bekræftet mistanken om, at den indeholdt et meget stort parti illegale varer. Det er et rigtig fint beslag, som tolderne i Billund har lavet. Sydøstjyllands Politi står nu for den nærmere efterforskning, siger Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen, om khatbeslaget.

Det store fund af illegal khat bygger på Toldstyrelsens analyser, overvågning og daglige stikprøver på toldområdet, hvor der bl.a. er fokus på ulovlig import af tobaksarter som foruden khat er cigaretter, cigarer, cerutter og cigarillos.

- Vores toldkontrol bygger på intelligente risikovurderinger og overvågning døgnet rundt. I samarbejde med politiet har vi fokus på flere typer af euforiserende stoffer, ikke mindst khat, siger han.

Fakta om khat

  • Stoffet khat udgøres af de friske blade og stængler fra Khatplanten, som indeholder de psykoaktive stoffer cathinon og katin.
  • Som rusmiddel har khat en opkvikkende og stimulerende effekt, som fremkommer efter længere tids tygning (ca. 1,5 timer).
  • Khat kan ryges eller drikkes som ekstrakt, men indtages i langt overvejede gradved tygning.
  • Sundhedsstyrelsen klassificerer khat som moderat afhængighedsskabende.
  • Kendte abstinenssymptomer er angst, rastløshed, nedtrykthed og aggression. Andre bivirkninger inkluderer søvnvanskeligheder, appetitløshed og humørsvingninger. Herudover peges på forringet sædkvalitet, celleforandringer i mundhulen og lavere fødselsvægt som øvrige mulige bivirkninger.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Toldstyrelsen har i dag 800 medarbejdere til at sikre smidig handel og effektiv toldkontrol og kontrollerer de ydre grænser med kontrolenheder i hele landet, hvoraf Københavns Lufthavn og grænseovergangen i Padborg er de største.

Kontakt

Journalister: 72 22 12 00