Gyldig fra

Toldstyrelsen finder knap fem millioner cigaretter i container på Aarhus Havn

En 45 fods container, der skulle indeholde rensningsudstyr til swimmingpools, viste sig at indeholde knap fem millioner cigaretter. Toldstyrelsen har beslaglagt de illegale cigaretter, der ankom fra Østeuropa.

Toldstyrelsens systematiske overvågninger og analyser førte i sidste uge til, at en 45 fods container, der var anløbet til Aarhus Havn fra Østeuropa, blev udtaget til særlig kontrol. Ifølge toldpapirerne skulle containeren indeholde mineraler til rensning af swimmingpools, men en gennemsøgning afslørede i stedet knap fem millioner cigaretter, som Toldstyrelsen nu har beslaglagt.

- På baggrund af vores analysearbejde udtog vi containeren til kontrol, og vi fik desværre bekræftet mistanken om, at den indeholdt et meget stort parti illegale varer. Det er anden gang på et år, at vi beslaglægger en større mængde cigaretter, men vi skal nogle år tilbage for at finde sager af et lignende omfang, siger Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen om fundet af de mange cigaretter.

Cigaretterne var gemt i kasser, stablet op på paller i containeren, der var udtaget til kontrol. Først da tolderne havde kravlet henover de første rækker og fået adgang til underliggende lag af kasser, begyndte omfanget at stå klart. I det øverste lag af kasser var der intet reelt indhold, men i lagene under fandt tolderne de mange millioner cigaretter gemt.

Fem millioner cigaretter beslaglagt på Aarhus Havn
Fem millioner cigaretter beslaglagt i container på Aarhus Havn

Afgiften af de knap fem millioner cigaretter skønnes at være omkring ni millioner kroner, hvis de skulle sælges i Danmark. Hertil kommer eventuelle bøder. Toldstyrelsen undersøger nu sagen nærmere i et samarbejde med politiet.

Systematisk overvågning

Det store fund af illegale cigaretter bygger på Toldstyrelsens analyser, overvågning og daglige stikprøver på toldområdet, hvor der bl.a. er fokus på import af illegale cigaretter.

- Vores toldkontrol bygger på intelligente risikovurderinger og overvågning døgnet rundt. Vi har bl.a. fokus på cigaretter, fordi der ofte også snydes med andet end kun afgifterne. Cigaretterne kan være produceret uden om reglerne eller være kopicigaretter og dermed være endnu mere sundhedsskadelige, end cigaretter i forvejen er, siger Preben Buchholtz.

Andre store cigaretfund

  • 2018: 1,5 million cigaretter beslaglagt på Aarhus Havn
  • 2015: Tobakshunden Lana finder knap 10 millioner cigaretter
  • 2014: 5 millioner cigaretter skjult i varmtvandsbeholdere i et containerskib


Yderligere oplysninger:

Presse: 72 22 12 00
Borgere: 72 22 12 12