Gyldig fra

Toldstyrelsen finder tusindvis af ulovlige piller

Toldstyrelsen har beslaglagt over en halv million piller i 2019. I første halvår af 2020 har toldere tilbageholdt knap 200.000 ulovlige piller.

I toldkontrollen finder tolderne ofte pakker med ulovlig medicin. I første halvår af 2020 har Toldstyrelsen tilbageholdt knap 200.000 ulovlige piller/kapsler og godt 44 kilo medicin opgjort efter vægt, viser en ny foreløbig opgørelse, som styrelsen har lavet. I 2019 beslaglagde Toldstyrelsen over 500.000 piller/kapsler og mere end 286 kilo medicin opgjort efter vægt.

- Vi ser meget ulovlig medicin forsøgt smuglet ind over grænsen, hvilket de store beslagstal også vidner om. Med den stigende nethandel er det vigtigere end nogensinde, at forbrugere er opmærksomme på om de bestiller varer som medicin, der ikke alene er ulovlige, men også kan være til fare for dem selv, siger Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen. 

Det er ikke tilladt at sende medicin til Danmark fra et ikke EU-land, mens det med visse restriktioner er tilladt at sende fra et EU-land. Tolderne finder alt fra receptpligtige potensmidler, smertestillende medicin som tramadol og modafinil til søvnregulerende medicin og receptpligtige antibiotika.

Udgør en sundhedsrisiko

Når Toldstyrelsen tilbageholder ulovligt importeret medicin som tramadol, bliver sagerne som udgangspunkt overdraget til Lægemiddelstyrelsen. Preben Buchholtz forklarer, at det for de udenlandske smuglere handler om profit, og at de ikke skeler til, hvorvidt medicinen virker eller i værste fald er decideret farlig for helbredet.  

- Følg i stedet sundhedsmyndighedernes råd om at købe medicin hos en godkendt forhandler, lyder opfordringen fra Preben Buchholtz. 

Om Toldstyrelsen 

Toldstyrelsen har i dag ca. 800 medarbejdere til at sikre smidig handel og effektiv toldkontrol og kontrollerer de ydre grænser med kontrolenheder i hele landet, hvoraf Københavns Lufthavn og grænseovergangen i Padborg er de største.

Kontakt

Journalister: 72 22 12 00

Borgere: 72 22 12 12