Gyldig fra

Toldstyrelsen i større aktioner målrettet fyrværkeri

I oktober og november har Toldstyrelsen i forbindelse med en række aktioner beslaglagt godt 160 kilo ulovligt fyrværkeri. Køb fyrværkeri ved godkendte salgssteder, lyder opfordringen fra kontroldirektør i Toldstyrelsen.

I oktober og november har Toldstyrelsen afholdt kontrolaktioner målrettet ulovlig import af fyrværkeri. I alt har tolderne beslaglagt 161,7 kilo fyrværkeri. I Danmark er der nultolerance for købt af fyrværkeri i udlandet, fortæller kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz.

- Vi finder desværre en del ulovligt og ikke mindst farligt fyrværkeri frem mod nytår, hvilket aktionerne bekræfter. Det er et problem, for det er forbudt at tage eller få sendt fyrværkeri ind i landet som privatperson. Danskere, der køber fyrværkeri på nettet, er ofte ikke opmærksomme på, at det kommer fra udlandet, selv om netbutikken udgiver sig for at være dansk. Min råd er derfor, at man køber sit nytårskrudt ved godkendte salgssteder i Danmark, siger Preben Buchholtz.

Kan resultere i bødestraf

Hvert år beslaglægger Toldstyrelsen fyrværkeri ved de danske grænser og i de internationale post- og pakkecentre. Når tolderne beslaglægger ulovligt fyrværkeri bliver sagerne overdraget til politiet, og sagerne kan resultere i bødestraf. Aktionerne i oktober og november er en del af et større fokus på fyrværkeri i Toldstyrelsen frem mod nytår.

- Foruden aktionerne i oktober og november fortsætter vi med aktioner i resten af december. Ud over de konkrete beslag af fyrværkeri giver aktionerne os brugbar viden til brug for vores generelle kontrol og vejledningsindsats, siger Preben Buchholtz.

Aktionerne er led i en løbende kontrolindsats, der ud over at stoppe ulovligt indført fyrværkeri, også har til formål at give Toldstyrelsen en indsigt i indsmugling af ulovligt fyrværkeri. De daglige kontroller og større kontrolaktionerne blev udført ved de forskellige grænseovergange samt ved udvalgte post- og kurerdepoter rundt i landet, hvor forsendelser tilbageholdes fra udvalgte lande.

Køb kun fra godkendte salgssteder

Toldstyrelsen samarbejder med politiet og Sikkerhedsstyrelsen om at gøre opmærksom på reglerne for køb og salg af fyrværkeri. Som forbruger skal du være opmærksom på, at du ikke må indføre fyrværkeri til Danmark. Du må hverken tage fyrværkeri, du har købt i udlandet med hjem til Danmark eller bestille fyrværkeri fra udenlandske eller ikke-godkendte hjemmesider.

Er du i tvivl om, hvorvidt en hjemmeside eller et salgssted er godkendt til at sælge fyrværkeri kan du læse mere om indførsel og nethandel af fyrværkeri og på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

I Danmark starter fyrværkerisalget 15. december og løber frem til og med 31. december. Man må kun affyre fyrværkeri fra 27. december til og med 1. januar.

Toldstyrelsen har i dag 800 medarbejdere til at sikre smidig handel og effektiv toldkontrol, og kontrollerer de ydre grænser med kontrolenheder i hele landet, hvoraf Kastrup Lufthavn og grænseovergangen i Padborg er de største.

Læs mere om aktionerne i oktober og november (pdf)

Kontakt 

Journalister: 72 22 12 00 

Borgere: 72 22 12 12