Gyldig fra

Toldstyrelsen kontrollerede 3.200 tons værnemidler i 2020

Mundbind og håndsprit blev hverdag for mange danskere i 2020. En opgørelse fra Toldstyrelsen viser, at langt de fleste værnemidler i 2020 levede op til myndighedernes krav.

I 2020 blev mundbind og håndsprit en fast del af hverdagen for at beskytte sig mod smitte og undgå at smitte andre. Derfor intensiverede Toldstyrelsen kontrolleren af importen af værnemidler for at holde værnemidler, der ikke levede op til kravene fra myndighederne, ude af landet.

Kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund, siger om indsatsen:

- Værnemidler blev pludselig en nødvendig vare i 2020, og vi har derfor haft fokus på at sikre en smidig handel. Det har vi gjort i et tæt myndighedssamarbejde samtidig med, at vi har stoppet de brodne kar, der kan forsøge at udnytte efterspørgslen efter bestemte varer. De værnemidler, der ikke overholdt kravene, er blevet holdt væk fra forbrugerne og ude af sundhedsvæsenet.

Ud af de ca. 3.200 tons værnemidler, som Toldstyrelsen kontrollerede, passerede 2.200 tons grænsen med det samme. De resterende værnemidler blev overdraget til relevante myndigheder for en nærmere vurdering. 51 tons blev destrueret eller returneret.

Værnemidlerne er blevet taget ud til kontrol på baggrund af risikoprofiler i Toldstyrelsens it-systemer. Kontrollen af værnemidlerne er sket i et tæt samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, der er de ansvarlige myndigheder på området. 

Læs mere om Toldstyrelsens kontrol af værnemidler her.

Fakta

  • Toldstyrelsen kontrollerede i 2020 ca. 3.200 tons værnemidler heraf godt 1.600 ton ansigtsmasker og mundbind og over 1.000 ton håndsprit/gel. De resterende godt 600 tons værnemidler dækker over handsker og vådservietter mm. 
  • 51 tons blev returneret eller destrueret.

Kontakt

Borgere: 7222 1212

Journalister: 7222 1200

Toldkontrol

Toldstyrelsen kontrollerer ved alle Danmarks grænser og kontrollerer varer på vej til både private og virksomheder. Når varer udtages til kontrol, sker det som stikprøver eller baseret på en risikovurdering.

Oplysninger fra andre toldmyndigheder og danske myndigheder er med til at danne udgangspunktet for de konkrete risikovurderinger. Scannere og toldhunde indgår i arbejdet med at udvælge og kontrollere varer.