Gyldig fra

Toldstyrelsen med i verdensomspændende aktion mod ulovlige lægemidler

Over 500.000 forsendelser med ulovligt medicin er tilbageholdt efter den verdensomspændende Operation Pangea. Toldstyrelsen deltog i den danske del af aktionen i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen, Politiet og Fødevarestyrelsen.

12.000 kontrollerede forsendelser, 376 tilbageholdte pakker med ulovligt medicin og 42 forsendelser med doping og euforiserende stoffer blev fangsten efter Toldstyrelsens deltagelse i den verdensomspændende Operation Pangea, som fandt sted fra den 10. til 16. oktober 2018.

Den danske aktion var koordineret med Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Politiet. Fokus var, udover de forsendelser med ulovlig medicin, som Toldstyrelsen stopper i tolden, på at finde hjemmesider, der sælger ulovlig medicin, og få dem lukket ned. Her fandt Lægemiddelstyrelsen under aktionen 27 danske hjemmesider, som er blevet indberettet til Interpol.

300.000 ulovlige piller beslaglagt i Danmark i 2017

På verdensplan deltog 116 lande, og i alt er der anholdt 859 personer, tilbageholdt mere end 542.300 forsendelser med ulovlig medicin til en værdi på over 13.938.000 dollars og lukket over 3.670 hjemmesider med salg af ulovlig medicin.

Toldstyrelsen har generelt fokus på at beslaglægge ulovlig medicin, og i hele 2017 blev der beslaglagt næsten 300.000 piller og over 350 kg ulovlig medicin af de danske toldere. Årets Pangea operation er den 11. i rækken, og ved sidste års operation, som løb i fire uger mod en uge i år, beslaglagde Toldstyrelsen 750 forsendelser med ulovlig medicin ud af 40.000 kontrollerede forsendelser. Så sammenlignet med operationen sidste år, Har Toldstyrelsen i år, på de otte dage operationene løb, kontrolleret forholdsvist flere forsendelser og fundet frem til forholdsvist flere pakker med ulovlig medicin.

Lad være med at købe ulovlig medicin

Preben Buchholtz Hansen, underdirektør i Toldafdeling II er citeret i en fælles pressemeddelelse om den koordinerede danske aktion: 

- Vi er glade for at deltage i Pangea, hvor vi i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen går målrettet efter ulovlig medicin og medicin, som er forsøgt indført fra lande uden for EU. Med den stigende nethandel er det vigtigere end nogensinde, at forbrugere er opmærksomme på at få betalt told, moms og afgifter, men også om de bestiller varer som medicin, der ikke alene er ulovlige, men også til fare for dem selv, siger han.

Læs hele den fælles pressemeddelelse, udsendt af Lægemiddelstyrelsen

Internationalt samarbejde

Operation Pangea er en årligt tilbagevendende aktion mod ulovlig medicin arrangeret af Interpol. 

Se billeder af beslaglæggelserne og læs Interpols pressemeddelelse om aktionen