Gyldig fra

Toldstyrelsen ser færre ulovlige våben i toldkontrollen

Der bliver fundet færre våben i postpakker bestilt fra nettet i toldkontrollen. Det glæder kontroldirektør i Toldstyrelsen, der bl.a. peger på en øget vejledningsindsats over for borgerne som årsag til de færre våbenbeslag.

For første gang de seneste par år ser toldere færre våben i toldkontrollen, hvor størstedelen bliver fundet i postpakker bestilt fra udenlandske hjemmesider. I 2020 registrerede Toldstyrelsen godt 5.500 ulovlige våben, hvilket er mere end en halvering fra 2019, hvor tolderne fandt over 13.000 våben.

Faldet skyldes bl.a. en nedgang i antallet af sager med peberspray og stikvåben, fortæller kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund.

- Sammen med politiet har vi ad flere omgange sat fokus på oplysning til danskerne om reglerne på våbenområdet herunder køb af knive og peberspray. Når vi nu kan se et drastisk fald i våbensager, har den præventive indsats med andre ord givet pote, hvilket er glædeligt, siger Michael Lund.

I årene 2015 til 2019 oplevede Toldstyrelsen en bekymrende stigning i antallet af beslaglagte våben. Våbnene dækker alt fra kastestjerner, knojern, springknive og peberspray. Også genstande, som umiddelbart ikke ligner våben såsom kreditkort, der kan foldes ud som knive, eller strømpistoler kamufleret som lommelygter, læbestift eller lignende, bliver opdaget og tilbageholdt.

Når pakker med våben, som formodes at være ulovlige, bliver tilbageholdt af Toldstyrelsen, bliver sagen overdraget til politiet, som foretager en konkret vurdering, og hvis nødvendigt kontakter modtageren af pakken med en sigtelse for brud på våbenlovgivningen.

Kontakt

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 72 22 12 00 eller presse@toldst.dk.

Toldkontrol

Toldstyrelsen kontrollerer ved alle Danmarks grænser og kontrollerer varer på vej til både private og virksomheder. Når varer udtages til kontrol, sker det som stikprøver eller baseret på en risikovurdering.

Oplysninger fra andre toldmyndigheder og danske myndigheder er med til at danne udgangspunktet for de konkrete risikovurderinger. Scannere og toldhunde indgår i arbejdet med at udvælge og kontrollere varer.