Gyldig fra

Undgå ekstraregning: 1. juli træder nye momsregler i kraft

Fra 1. juli skal der betales moms af alle varer, der bliver købt på nettet i lande uden for EU. Hold øje med prisen, inden du bestiller, lyder opfordringen fra Toldstyrelsen.

Den 1. juli 2021 bliver det dyrere at købe billige varer på nettet i lande uden for EU som fx Kina. Den såkaldte bagatelgrænse på 80 kroner forsvinder, og det betyder, at varer under 80 kroner købt på nettet uden for EU fremover bliver pålagt moms på lige fod med varer over 80 kroner. De nye momsregler er en del af EU’s nye e-handelspakke, en aftale, som alle lande i EU er blevet enige om. Reglerne skal bl.a. være med til at sikre lige konkurrence mellem virksomheder i og uden for EU.

I en rundspørge fra april, som YouGov har gennemført på vegne af Toldstyrelsen, var knap 8 ud af 10 danskere ikke er klar over, at bagatelgrænsen forsvinder 1.juli, og de risikerer derfor at få en uventet ekstraregning på deres netkøb. Fra midten af maj har Toldstyrelsen skruet op for vejledningen med en oplysningskampagne på bl.a. sociale medier og tv.

- På hjemmesiden undgåprischok.dk kan forbrugere læse mere om de nye momsregler. Det er ærgerligt at stå med en ekstraregning, hvis man tror, man har gjort en god handel, så hold øje med varens pris, inden du trykker på køb i netbutikker uden for EU, lyder det fra Annette Høve Nielsen, der er funktionsleder i Toldstyrelsen og leder for de toldere, der kontrollerer de pakker, som hver dag lander med fragtfly i Københavns Lufthavn.

Selv om der stadig er over en uge til 1. juli, er pakker fra lande uden for EU ofte længe undervejs, og da moms bliver beregnet fra ankomsttidspunktet, kan varer købt før 1. juli alligevel ende med at blive pålagt moms.

- Særligt pakker fra Asien kan tit være flere uger undervejs, fra man har bestilt, til man modtager sin pakke, og hvis pakken først ankommer efter 1. juli, skal man betale efter de nye momsregler, siger Annette Høve Nielsen.

Læs mere på om de nye momsregler på hjemmesiden undgåprischok.dk.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af Havas Danmark. Der er i alt gennemført 750 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 21. - 25. april 2021.

Yderligere kommentarer

Journalister kan kontakte Toldstyrelsens pressevagt på 72 22 12 00 eller presse@toldst.dk.