Gå til sidens indhold

Toldstyrelsen mander op til Brexit

Toldstyrelsen er i gang med at forberede sig på Brexit og ansætter 40-50 nye medarbejdere til toldvejledning og kontrol. Dermed vil Toldstyrelsen være klar til ekstra opgaver, når Storbritannien forlader EU 29. marts 2019.

De 40-50 nye medarbejdere skal primært vejlede både små og store virksomheder, som importerer og eksporterer varer. Andre nye medarbejdere skal ud til grænseovergangene, i havnene og lufthavnene og kontrollere varer fra Storbritannien. De mange nye kræfter skal sikre, at danske virksomheder og borgere oplever mindst muligt gene ved Brexit.

- Toldstyrelsen skal ruste sig til, at Storbritannien træder ud af EU. Hvis Storbritannien og EU ikke opnår en aftale, skal virksomheder betale told på handel med Storbritannien og bruge andre papirer og procedurer ved import og eksport. Vi skal vejlede virksomhederne i god tid inden Brexit. Dertil kommer, at vi har brug for flere toldere til at kontrollere varer og rejsende til og fra Storbritannien, fortæller Charlotte Møller, direktør for Toldstyrelsen.

EU-Kommissionen forhandler stadig

EU-Kommissionen forsøger stadig at forhandle en aftale med Storbritannien om detaljerne i Brexit. Centrale problemstillinger, som f.eks. den fremtidige grænse mellem Irland og Nordirland, et muligt UK-medlemskab i EU's toldunion og det indre marked, ligger der stadig ingen klare svar på. De seneste forslag fra den britiske regering har EU-Kommissionen afvist.

Fejler forhandlingerne, vil Storbritannien, fra den ene dag til den anden, blive afskrevet fra alle EU-aftaler og fra toldunionen. For få dage siden opfordrede Europa-Kommissionen myndighederne og virksomhederne i EU-medlemsstaterne til at fremskynde deres forberedelser til et sådant scenarie, at alle varer fra Storbritannien skal kontrolleres, inden de passerer EU-grænserne.